Belföld

Újabb megszorítást hozhat Draskovics

A hivatalos számítások szerint ugyan jól látható a Draskovics-csomag által megspórolt 185 milliárd forint, kérdéses azonban, hogy csak a kifizetések halogatásával beéri-e a pénzügyi kormányzat.

A Draskovics Tibor nevével jelzett megszorító, vagy az állítólagos pénzügyminisztériumi ukáz szerint hivatalosan “takarékossági csomaggá” szelídült 185 milliárd forintot érő megtakarítás és így a GDP arányában 4,6 százalékosra csökkenő államháztartási hiány elérése többé-kevésbé reális célnak tűnik – legalábbis ami a statisztikákat illeti. A hiányra vonatkozó pénzügyi jóslattól elemzők is alig térnek el.


A jelek szerint most az okoz komoly fejtörést a PM számára, hogy több tárca, főként a megszorítások legnagyobb vesztese, a gazdasági (de ide tartozik az egészségügyi, illetve a kulturális tárca is) úgy kívánja megspórolni a kiadások egy részét, hogy valójában nem mond le például egy beruházás megvalósításáról, csupán átviszi kifizetéseit a következő évre.


Ki mit visz át a jövő évre?

A kulturális tárcának 8,7 milliárd forintot kellett megspórolni az idei költségvetésből, melynek háromnegyede egyetlen, a Millenniumi Városközpont Kulturális Tömb pénzügyi átütemezésből jött össze. A minisztériumnak az eredeti tervek szerint 6,2 milliárdot kellett volna törlesztőrészletként kifizetnie az idén, a public private partnership (PPP) keretében megvalósuló beruházás privát felével azonban sikerül megállapodni, így a tárcának a pénzt csak jövőre kell elkezdenie törleszteni. A Millenniumi Városközpont intézményeinek (Ludwig Múzeum, Hagyományok Háza, Koncertterem) műszaki átadás már októberben megkezdődik, az eredeti tervekkel ellentétben azonban a fejlesztőknek hosszabb, két hónapos próbaüzemre lesz lehetőségük, a hivatalos megnyitás pedig – gyakorlatilag a megszorító csomag miatt – márciusban történik.
Az oktatási tárcánál 7 milliárdot zároltak a beruházási és felújítási keretekből, 5,5 milliárd forint esetében (a szegedi, a nyíregyházi és a kaposvári egyetemi beruházások költségei) azonban csupán pénzügy átütemezés történt az idei évről 2005-re.
A GKM sem bízta a véletlenre: míg korábban a gyorsforgalmi autóút építéseken belül 38 projektet terveztek 2004-re, a megszorítások nyomán négy útszakasz csak jövőre fejeződik be, így a számlák kifizetése is csupán jövőre történik. A tárca az útfenntartási és -fejlesztési célelőirányzatból finanszíroz 59 nagyobb építkezést, ezek közül 10 pénzügyi teljesítését csúsztatják át 2005-re, ami 4,7 milliárd forintnyi ráfordítás halasztását jelenti.

Újabb csomag?


Ez önmagában még nem lenne baj, az adott tárcának előbb-utóbb mindenképpen konkrét megtakarításokat kell elérnie. Ha átviszi a számlák kifizetését a következő évre, akkor jövőre. Ám éppen ez az, ami nem tetszik a pénzügyminiszternek.


Draskovics Tibor korábban is tett arra utaló kijelentéseket, hogy nem szeretné a kiadások időbeli kitolásával javítani a statisztikákon. Másképpen: olyan intézkedéseket vár el az egyes tárcáktól, amelyeknek azonnal érezhető hatásuk van, és nincsenek hatással a jövő évi hiányra. A legutóbbi pénzügyminisztériumi közleményben pedig többek között arról esik szó, hogy az államháztartás hiányának hosszú távú csökkentése érdekében a kormány „az állampolgárok számára jobb szolgáltatásokat nyújtó, olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtését szolgáló reformmunkálatok felgyorsításáról” döntött. Ennek keretében a Pénzügyminisztérium azt várja el a tárcáktól, hogy „gyorsítsák fel a közigazgatás, az egészségügy, a szociális ellátórendszer, a köz- és felsőoktatás, a kultúra területén – figyelemmel a korábbi kormányhatározatokra is – a reformmunkálatokat, és erről május végéig tegyenek jelentést a kormánynak.”


Folyik a huzavona?


Hogy mindez új megszorító csomagot jelent-e vagy csupán a korábbi kormányhatározatok szigorúbb betartására kívánja ösztönözni az említett tárcákat, arra nehéz válaszolni. A Népszabadság híre mindenesetre a kifizetések jövő évre halasztásának kapcsán arról szól, hogy „még az idén újabb megtakarítási csomagra lesz szükség”. A lap éppen a fentebb említett három tárcát jelöli meg példaként a halasztott fizetésekkel kapcsolatban, és mint írják: a PM jelenleg is egyeztet néhány tárcával az ezzel kapcsolatosan szükséges intézkedésekről.


A FigyelőNet szerdán megkereste mind a gazdasági, mind pedig a kulturális tárcát. Mindkét minisztériumból ígértek választ, melyekre azonban még várnunk kell. Amennyiben megérkezik a tárcáktól a visszajelzés, beszámolunk róla.


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.