Belföld

A csatlakozás 5-10 százalékos többletnövekedést hoz az “újaknak”

Az Európai Unióhoz csatlakozó országok esetében a következő tíz év alatt a bruttó hazai termék (GDP) az integrációnak köszönhetően plusz 5-10 százalékkal nőhet - mondta az Economist Corporate Network főtanácsadója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Delia Meth-Cohn a Múlt és jövő: tanulságok Közép-Európa számára Spanyolország, Portugália, Görögország és Írország kapcsán című tanulmány szerzője elmondta, hogy az uniós tagság segíthet a felzárkózásban, de a siker legfontosabb feltétele a szigorú gazdaságpolitika és a munkaerő javuló termelékenysége.

A főtanácsadó az euró-zónához való kapcsolódás kapcsán elmondta, hogy ennek megcélzása rendkívül felélénkítette Spanyolország, Portugália és Görögország gazdaságpolitikáját: kényszerítette a kormányokat a szigorú költségvetési gazdálkodásra, csökkentette a kamatlábakat és fellendítette a helyi részvénypiacot. Ugyanakkor az egyik tanulság szerinte az volt, hogy az ERM II. zónához való csatlakozás érdekében mesterségesen leszorított infláció a későbbiekben visszaüthet.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik