Belföld

Adategyeztetés: meghosszabbított nyitvatartás az utolsó napon

Vagy tízezer számlatulajdonosnak igazán ajánlatos a mai programba illesztenie az adategyeztetést - különben csütörtöktől "elnémul" a számlájuk.

Szerda éjfélig van lehetősége adategyeztetésre azoknak az ügyfeleknek, akik eddig még nem tettek eleget törvényi kötelezettségüknek. Az OTP-nél óriási a tömeg az utóbbi napokban, éppen ezért megerősítették az ügyfélszolgálatot. Nyilvántartásuk szerint mintegy tízezer számlatulajdonos mulasztotta el eddig az adatszolgáltatást.

A bevásárlóközpontokban a meghosszabbított nyitva tartással 21 óráig várják ügyfeleiket. Ha személyesen nem tudnak bemenni bármely bankfiókba, törvényes meghatalmazott is elegendő az adategyeztetésre. Hegedűs Éva ügyvezető-igazgató elmondta, hogy a legtöbben a születési helyüket nem jelölték meg.

– Tudni kell, hogy az OTP Bank a legrégebben működő lakossági hitelintézet Magyarországon, és azok, akik 1997 előtt nyitottak számlát az OTP Banknál, az akkori jogszabályok nem tették kötelezővé a születési hely rögzítését. Az OTP Bank nem tud mást tenni, mint a vonatkozó törvény és pénzügyminisztériumi sajtóközlemény szerint eljárni.

Azoknak az ügyfeleknek, akiknek hiányosak maradnak az adataik március 31-ét követően is, azok esetében a betétszámlákra továbbra is jóvá fogjuk írni a számlára érkező, például munkabért, vagy kamatot, de erről a számláról semmilyen átutalás nem tud történni, mert a törvény ezt nem teszi lehetővé. Az ügyfél nem tud a pénzéhez jutni. Ez azt jelenti, hogy a kártyáját föl kell, hogy függesszük, ezért azt gondolom, mindenkinek elemi érdeke, hogy ettől a kellemetlenségtől megkímélje magát.

Az Erste és a Postabank telefonon értesíti azokat, akik még megfeledkeztek az adatszolgáltatásról. Információnk szerint a City Bank nem zárolja április elsejétől azok számláját, akiknek hiányosak az adatai. A Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete az idén várhatóan még tíz bankot fog ellenőrizni, amennyiben az adatszolgáltatással kapcsolatban rendellenességet észlel, büntetést szab ki a vétkes pénzintézetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik