Belföld

27 magyar vezető szerezhet EU posztokat

Kizárólag az újonnan csatlakozó országok állampolgárai részére ír ki májusban pályázatokat középvezetői állásokra az EU-intézmények egyesített személyzeti felvételi hivatala (EPSO). A 189 állás betöltőire biztos karrier és havi 6,5–9,3 ezer eurós kezdő fizetés vár – írja a Világgazdaság.

A 189 álláshelyből 27-et kíván magyar állampolgárokkal betölteni az EU. Ez azonban csupán indikatív keretszám, hiszen a csatlakozó országok polgárai egymással is versenyeznek. Eredetileg március közepére ígérték a pályázatok megjelenését, most azonban úgy tűnik, erre csak májusban kerül sor.

Az EPSO illetékese a Világgazdaság érdeklődésére azzal magyarázta a késést, hogy még nem tisztázódott, pontosan mely pozíciókba várják az új tagországok embereit, továbbá szeretnék lezárni előbb a személyzeti szabályzat reformját, és utána meghirdetni az állásokat.

A meghirdetendő főtisztviselői és főosztály-vezetői állások a mai szabályok szerint A4-A5-ös, illetve A3-as kategóriákat jelentenek. A májustól életbe lépő 16 fokozatú skálán azonban előbbiek A11-A12-t, míg utóbbi esetében A13-A14-et jelentenek, ahol az A16 jelenti a legmagasabb fokozatot – tájékoztatta a lapot a brüsszeli magyar képviselet munkatársa.

A jelenlegi besorolási rend szerinti A3-as kategória (head of division, voltaképpen főosztályvezető) kezdő bruttó alapfizetése havi 9346,34 euró, amelyhez különböző jogcímeken további juttatások kapcsolódnak. Az A4-es és A5-ös kategóriák (principal administrator, vagyis főtanácsos) esetében a kezdő bruttó fizetés havonta 7851,92, illetve 6473,51 euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik