Belföld

A szaúdi olajipari miniszter kijelentésére drágul az olaj

Kedd délelőtt megint felfelé indult a határidős nyersolaj ára a szabadpiacon azután, hogy az OPEC legbefolyásosabb tagállama, Szaúd-Arábia határozottan kiállt a kartell tervezett termeléscsökkentése mellett.

Ali al-Naimi, szaúdi olajipari miniszter azt mondta, hogy az olajárakat a spekuláció, a gazdasági növekedés és más tényezők tartják magasan, nem pedig az olajszűke. Még több olajat pumpálni a piacra, csak azért mert ma magasak az árak, romboló lenne – tette hozzá.

A kartell minisztereinek szerdán kell dönteniük arról, hogyérvénybe léptetik-e április elsejétől a februárban elhatározott napi 1 millió hordós termeléscsökkentéshez, vagy azt későbbre halasztják, tekintettel a magas olajárakra.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj legközelebbi, májusi határideje Naimi kijelentését követően hordónként 35,62 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 17 centtel magasabb a hétfői Nymex-záró árnál. A májusi lekötésű WTI ára hétfőn 28 centtel 35,45 dollárra csökkent New Yorkban, az OPEC megosztottsága miatt a termeléscsökkentés kérdésében.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj májusi határideje kedden 11 centtel 31,85 dollárra emelkedett a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Hétfőn 25 centtel alacsonyabban, 31,74 dolláron zárt ez a határidő Londonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik