Belföld

Patikában járt Medgyessy – nem lehet zsebre tenni a nyereséget

A gyógyszerárak befagyasztásának hat hónapját a kormány arra fogja felhasználni, hogy olyan tartós megoldást találjon, amely megnyugtatja a lakosságot, elfogadható a patikusok és a gyártók számára, illetve a társadalombiztosítási kasszának is előnyös - mondta a miniszterelnök kedden Budapesten.

“A gyártók meg kell értsék (…), hogy nem lehet ennyi nyereséget zsebre tenni, mert ez egyúttal a saját piacukat is lehetetlenné fogja tenni, nem lesz aki megvásárolja a termékeiket” – mondta Medgyessy Péter, amikor Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel látogatás tett egy belvárosi patikában.

A miniszterelnök vásárló nyugdíjasokkal beszélgetve elmondta: a kormány igyekszik eleget tenni a lakossági elvárásoknak, ezért nem lehetett tovább hagyni a gyógyszerárak emelkedését.

Mint mondta, a rendelkezésre álló időt arra kell felhasználni, hogy tartós megállapodás szülessen a vállalatokkal, mivel eddig ezt a kérdést még egy kormánynak sem sikerült megoldania, ezt a jelenlegi kabinet kiemelt feladatának tekinti. “Én bízom a miniszter úrban” – jelentette ki.

“Meg fogják kapni május végéig az 53. heti nyugdíjat, a parlament meg fogja szavazni, és ez szerintem egyfajta könnyebbség lesz.” – jelentette ki a nyugdíjasok kérdésére válaszolva a kormányfő.

Medgyessy Péter és Kökény Mihály a gyógyszertár vezetőjétől arról érdeklődött, hogy megkapták-e már azt a flopit, amely az új gyógyszerárakat tartalmazza.

Götze Endréné elmondta: az adatok már rendelkezésre állnak, de vannak olyan készítmények, amelyeknek az ára még nem egyértelmű számukra, mivel a 32. számú Egészségügyi Közlönyben a csökkenő árú szerek között szerepeltek olyan medicinák is, amelyek ára az új adatok alapján nem változik. “Nem tudjuk, hogy az adatok jók-e” – fűzte hozzá.

A patikavezető arra is kíváncsi volt, hogy pontosan milyen jellegű kompenzációt ígér a kabinet a gyógyszertáraknak az árukészletre vonatkozóan, mivel országos szinten ez mintegy 3,5 milliárd forintos kártérítést jelenthet.

Kökény Mihály közölte: minden patika kap majd kompenzációs támogatást. A miniszterelnök hozzátette, hogy ez sávos eltolásban valósulhat majd meg, vagyis a kisebb patikák nagyobb, a nagyobb patikák kisebb mértéktű támogatást kapnak.

A gyógyszertár vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a kormány által felajánlott kamatmentes hitel nem lehet tartós megoldás, és inkább “likviditási gondokat okozhat” a patikáknak.

Elmondta, hogy véleménye szerint a lakosság számára mindenképpen kedvező, ha gyógyszereihez olcsóbban juthat hozzá.

Megjegyezte, április elseje után megnövekedett forgalomra számítanak az alacsonyabb árak miatt, ugyanakkor kérdéses, hogy ezeket az igényeket ki tudják-e majd elégíteni, miután az árbefagyasztás hírére 30 százalékkal csökkentették gyógyszerkészletüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik