Belföld

Nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát Gyurcsány Ferenc

Kedden Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének. A nyilatkozat nyilvános, teljes terjedelmében letölthető a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium honlapjáról.

A vagyoni helyzet bemutatása mélyebb és átfogóbb, mint amit a törvény megkövetel. Gyurcsány Ferenc magánvagyona az Altus Rt.-ben koncentrálódik, amely társaságnak kizárólagos tulajdonosa.

Az Altus Csoport becsült piaci értéke 3,5 milliárd forint. Miniszteri kinevezése előtt Gyurcsány Ferenc részletes tájékoztatást adott vagyoni helyzetéről, a mostani nyilatkozat és a korábbi tájékoztatás tartalma azonos, a vagyon azóta nem növekedett.

Gyurcsány Ferenc tulajdonában 750 millió forint névértékű Altus Befektetési Rt. részvény van. A részvénycsomag a társaság jegyzett tőkéjének 100 százalékát képviseli. A részvények becsült piaci értéke mintegy 3,5 milliárd forint.

Az Altus Rt. mellett Gyurcsány Ferencnek közvetlen kisebbségi tulajdona van két további társaságban. Az Aldo Kft. ingatlanhasznosítással foglalkozik, az Ark Rt. pedig a Gép- és Technológiaszerelő Rt. jogutódja, és már nem végez érdemi gazdasági-ipari tevékenységet. Mindkét társaság többségi tulajdonosa az Altus Rt.

Az Altus Rt.-t 1992-ben alapították, fő tevékenysége tanácsadás, vállalatfelvásárlás és vállalat-átalakítás. Mint arról már korábban tájékoztatást adtak, az Altus Rt. jelenleg két jelentős ipari befektetéssel rendelkezik. A mosonmagyaróvári székhelyű MOTIM Rt. acéliparban, üvegiparban használt ipari segédanyagokat és berendezéseket gyárt. A Béta-Roll Rt. pedig a nyomdaiparban használt gumihengereket állít elő. A társaságok összes árbevétele mintegy 13 milliárd forint, az alkalmazottak száma 1000 fő körül van.

Kinevezésekor Gyurcsány Ferenc a társaságok feletti tulajdonosi jogainak gyakorlását átadta a társaság vezérigazgatójának. Gyurcsány Ferenc két lakossági bankszámláján 2003. december 31-én összesen csaknem 2 millió forint számlaköveteléssel rendelkezett. A Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő 50 négyzetméteres pápai lakásban édesanyja lakik. Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára tulajdonában van a család által használt budapesti családi ház. A fentieken túl Gyurcsány Ferencnek, feleségének, gyermekeinek más vagyona nincs.

Gyurcsány Ferenc éves bruttó jövedelme 2003-ban 81,404 millió forint volt, amelynek többségét az Altus Rt. által részére kifizetett osztalék képezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik