Belföld

Chirac száznapos ultimátuma a francia miniszterelnöknek

A katasztrofális választási eredmények után, a vasárnapi regionális szavazás jobboldalra nézve drámai fejleményei nyomán Chirac francia köztársasági elnök ultimátumot szabott miniszterelnökének. Jean-Pierre Raffarin száz napot kaptt arra, hogy rendbe tegye országát, kormányát és az egész jobboldalt, és megmérettesse magát a júniusi európai uniós választásokon. Megfigyelők szerint Chirac szinte lehetetlen feladat elé állította Raffarint, akit már hétfőn bukott emberként emlegetett a nemzetközi és a hazai (francia) sajtó.

Chirac kormányátalakítást is tervez, ezt szerdára, vagyis március 31-ére ígéri a köztársasági elnök. A kormányfő pedig megújult csapatával “száznapos kampányba” kezd – jellemzi a helyzetet a párizsi Le Monde.

Chirac egyébként nem fogadta el Raffarin lemondását. A miniszterelnököt politikai hullának minősítő korábbi elemzések azonban így sem megalapozatlanok. Már korábban is azt feltételezték a megfigyelők, hogy a konzervatívok nem kívánják a majdani új miniszterelnököt lehetetlen feladat elé állítani az európai uniós választásokig, vagyis csak az ott várható kudarc után nevezik meg az új jelöltet. Addig pedig Raffarin kénytelen száznapos “vesszőfutását” végrehajtani. (Egyébként a Le Monde emlékeztet arra, hogy a június 13-ai európai uniós választásokig csak 73 nap van hátra.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik