Belföld

Brit kézben egy Gazprom-barát magyar off-shore cég

A brit Atlantic Caspian Resources ellenőrzése alá került a Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gas (ETG) kereskedőcég, amely a Gazprom orosz monopólium jóvoltából szállít türkmén gázt az ukrán piacra.

Az ETG részvényesei mostantól: az Atlantic Caspian (44,67 százalék), a szintén brit JKX Gas (30 százalék) és az osztrák DEG Handels (25,33 százalék) – jelentette a Vedomosztyi keddi számában, emlékeztetve: a Gazprom tavaly lemondott arról, hogy az ETG-t ellenőrzése alá vonja, kedvezőtlennek minősítve a vásárlási feltételeket. Az ETG most elsiklott – vélte az orosz üzleti lap.

Az ETG-t a csőtulajdonos Gazprom és a Naftohaz ukrán gázmonopólium megállapodása alapján 2002 végén hozták létre közvetítőként a türkmenisztáni gáz ukrajnai exportjára, kihasználandó, hogy az addig Magyarországon bejegyzett off-shore cégek 2005-ig csak 3 százalékos nyereségadót fizetnek.

A magánszemélyek (egy izraeli és három romániai polgár) által, 12 ezer dolláros tőkével, Csabdon alapított kft. a floridai bejegyzésű Itera szerepét vette át, amelyet a Gazprom 2001-ben leváltott vezetői favorizáltak – írták orosz lapok.

A közvetítésért az ETG (az Iterához hasonlóan) gázhányadot kap, amiből az ukrajnai értékesítés mellett Lengyelországba, Szlovákiába és Németországba is szállít a Gazprom exportcége, a Gazexport leányainak. Az ETG tavalyi forgalma 2,1 milliárd, profitja 188 millió dollárt tett ki.

A Gazprom kisebbségi részvényesei korábban panaszkodtak, hogy az ETG közbeiktatása megrövidítheti az osztalékukat. Egy orosz elemző pedig feltételezte, hogy az ETG értékesítésén azok a lobbisták nyernek, akik a magyar céget hozzásegítették, hogy az Itera helyébe lépjen.

Az Atlantic Caspian 31,5 millió fontot adott az ETG 44,67 százalékáért egy ciprusi cégtől kapott kölcsönből. Az ETG hangsúlyozta, hogy minden lépését egyeztetett a Gazprommal, és a Naftohaz is pozitívan vélekedett az ügyletről.

Az ETG elnöke az Atlantic Caspian vezére, Cedric Brown lesz, aki 1994-ben távozni kényszerült a British Gas éléről, miután 71 százalékos fizetésemelése arra késztette a szakszervezetieket, hogy egy Cedricnek elkeresztelt sertést vigyenek az éves közgyűlésre. Az Atlantic Caspiant, amely 1998-ban alakult kazahsztáni lelőhelyek feltárására, tavaly ősszel egy adósság-részvény csere mentette meg a csődtől – írta a Vedomosztyi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik