Belföld

Luxusautó-motort készül gyártani Kínában a Toyota

A Toyota Motor Corp közös vállalatot alapít a First Automotive Works (FAW) autóipari vállalattal, hogy luxusautók számára gyártsanak motorokat. Az 50-50 százalékos tulajdonmegoszlással létrehozandó cég, a FAW Toyota Changchun Engine Co Ltd, 16 milliárd jent (152 millió dollárt) szán egy olyan üzem felépítésére, amelynek éves kapacitása 130 ezer motor lesz.

Az üzem 2005 elején kezdi majd meg 3 literes, V6-os dízelmotorok gyártását; az első évben 40 ezer darabos kibocsátást terveznek.

Az új üzem a Crown luxus-szedán számára állít majd elő motorokat; ezek gyártását jövőre kezdi meg a FAW Toyota Motor Co Ltd.

A most végrehajtott cégalapítás annak a 2002 augusztusában kötött szerződésnek a nyomán született, amelyben a két autógyártó társaság széleskörű kínai autógyártási együttműködésben állapodott meg.

A Toyota és Kína legnagyobb személygépkocsi-gyártója, a FAW csoport már jelenleg is közösen gyárt motorokat kisebb autók – Viók, Corollák – számára.

Februárban a Toyota egy másik kínai autógyártóval is létrehozott egy közös vállalatot; a Guangzhou Automobile Group-pal is motorgyártásra szerződtek. Az az üzem is 2005 elején kezdi meg a termelést, ott a Toyota 2,4 literes – középkategóriájú gépkocsikba szánt – motorjait gyártják majd.

A Toyota árfolyama a mai kereskedést 1,56 százalékos többlettel 3900 jenen zárta, miközben a Nikkei csak 0,45 százalékkal nőtt.





Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik