Belföld

Csillag – két javaslat az iparűzési adó kiiktatására

A versenyképességi tanács hétfői ülésén a gazdasági miniszter arra tett javaslatot, hogy az iparűzési adó 100 százalékát le lehessen vonni a nyereségadó-alapból.

Javaslatokat és intézkedési terveket is tartalmaz majd a várhatóan május-júniusra elkészülő Nemzeti Versenyképességi Stratégia – mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, a Versenyképességi Tanács (VT) társelnöke hétfőn


A VT ülését követő budapesti sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy a stratégia megpróbálja – a versenyképesség szempontjából – minősíteni és összegezni a különböző kormányzati és érdekképviseleti műhelyekben folyó munkát.

A stratégia célja az innováció, az iparpolitika javítása, valamint Magyarország versenyképességi pozíciójának megőrzése, javítása környező országokhoz képest.

Csillag István hozzátette: a stratégia összegezi, minősíti az eurózónához történő csatlakozás feltételeivel összefüggő tevékenységeket, a Pénzügyminisztérium munkacsoportja által készített, az adórendszer egyszerűsítésére vonatkozó javaslatait, és azokat a tevékenységeket, amelyek a közigazgatási feladatok hatékonyabb elvégzésére irányulnak.

A VT március elején határozott egy középtávú, 2006-ig szóló versenyképességi program elkészítéséről.

Két javaslat az iparűzési adó kiiktatására

A miniszter elmondta: az iparűzési adó kiiktatására két javaslat született. Az egyik szerint a jelenlegi 25 százalékkal szemben az iparűzési adó 100 százalékát le lehessen vonni a nyereségadó-alapból, míg a másik lehetőség szerint a társasági nyereségadó bevételeit a költségvetés megosztaná az önkormányzatokkal.

Az iparűzési adóból tavaly több mint 260 milliárd forintot szedtek be, ami az idén mintegy 300 milliárd forintra emelkedhet, ez 90-92 százaléka a helyi adóknak.

Csillag István közölte: a stratégia megvitatásán várhatóan részt vesznek a korábbi gazdasági, ipari és kereskedelmi, munkaügyi miniszterek, a pénzügyi tárca vezetői, a jegybankelnökök, valamint a szakminisztériumok vezető munkatársai, szakértői is.

A VT hétfői ülésén az érdekképviseletek egyebek mellett azt javasolták, hogy határozzák meg Magyarország fejlődésének megfelelő irányát, azonosítsák és folytassák azokat a tendenciákat, amelyek alapján Magyarország 2002-ig “éllovas” volt.

Sugár András, a tanács társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az adórendszer átalakítása ugyan fontos kérdés, de nem az egyetlen a versenyképesség fokozásával kapcsolatban. Közölte: “feléltünk a tartalékainkat, nincs több szakmunkás Magyarországon”. Kiemelten szólt az egyablakos ügyintézés jelentőségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik