Belföld

Világrekordot döntött a NASA hiperszonikus gépe

Egy kísérleti hiperszonikus repülőgép hétszer gyorsabban repült, mint a hangsebesség, s ezzel megdöntötte a sebességi világrekordot – közölte a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal.

A pilóta nélküli jármű az X-43A kódjelet kapta, s többek között egy úgynevezett scramjet-, vagyis torlósugár-hajtómű segítségével érte el a rendkívüli sebességet. Mindez a BBC szerint hozzásegítheti a NASA-t, hogy az űrsiklókat a hajtóművek új generációjával lássa el a jövőben.

Az X-43A mindössze 10 másodpercig repült saját erejéből Kalifornia felett, ezután hat percig siklórepülést végzett, és végül belezuhant az óceánba.

Az X-43A egészen pontosan 7700 kilométer/órás sebességet ért el. Ez meghaladja az eddigi rekordokat, és Mach 7-es, azaz hangsebességnél hétszer nagyobb sebességet jelent. A hivatalos statisztikák szerint egy X-15-ös speciális kísérleti gép már korábban elérte a Mach 6,7-et, de azt akkor egy rakéta hajtotta. Repülőgép korábban mindössze 3,2 Machot ért el, ez egy SR-71 kódjelű „Blackbird” kémrepülőgép volt a BBC szerint.

Ez a technológia gyorsabbá teheti a nagy távolságú légiközlekedést és az űrrepülést is olcsóbbá teheti. Ugyanakkor a mindennapjainkat alighanem csak évtizedek múlva alakítja át ez a technológia. Szakértők szerint az első ember utasként legközelebb 2025-ben szállhat fel egy ilyen géppel.

Forrás: www.geographic.hu



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik