Belföld

Tízéves csúcson a cseh külkereskedelmi többlet

Csehországban a külkereskedelmi mérleg többlete 3,6 milliárd korona ( 1 dollár=27 korona) volt idén februárban. Ez tíz év óta a legnagyobb havi aktívum - tette közzé a cseh statisztikai hivatal. A nem várt jó eredmény annak köszönhető, hogy bővült a gépek, a közlekedési eszközök és a fűtőanyagok exportja.

Januárban 0,2 milliárd korona hiány keletkezett a kereskedelmi mérlegben. Elemzők februárról kétmilliárd korona hiányra számítottak.

Elemzők a jó adatokat elsősorban annak tulajdonítják, hogy a cseh exportőrök ki tudták használni az EU-tagországok konjunkturális élénkülését. Ugyanakkor viszonylag gyorsan javult a cseh kivitel szerkezete is a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek javára. Másrészt a korona gyengülése miatt olcsóbbak lettek a cseh termékek külföldön.

A külkereskedelmi mérleg első két havi javulása ellenére a szakértők az év egészére nem várnak sokkal jobb eredményeket a 2003. évinél. Tavaly 71,2 milliárd korona volt a mérleg hiánya, az idén 65 milliárd koronát várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik