Belföld

Szövetkezetek – botrányok után Béke

Újabb szövetkezet tűnt fel a látványos hozamot ígérgetők sorában. A Béke az almakereskedelemtől remél 22,5 százalékot. A becsődölt ingatlanszövetkezetek közül a Baumag károsultjai Brüsszelbe készülnek, tüntetni.

Ingatlanszövetkezeti botrányok ide, reklámtilalom oda, újabb játékos tűnt föl a befektetési szövetkezetek piacán. Miközben a Baumag károsult befektetőinek demonstrációja rendszeres hétvégi programmá kezd alakulni, a Béke Mezőgazdasági Szövetkezet néhány hete kezdett intenzív tagtoborzásba. A módszer már bevált: tagi kölcsönért cserébe busás hozamígéretet kapnak a szövetkezeti tagok. A PSZÁF ismét óvatosságra intette a hatásköre alá nem tartozó szövetkezetek befektetőit.

Szünetel a tagfelvétel

A banki kamatokat durván 10 százalékkal meghaladó éves hozamokat látva mi is kedvet kaptunk. Gondoltuk, néhány százezer forintot meg lehet kockáztatni, legfeljebb fél év múlva kiszállunk, a kamat akkor is 20 százalék. A FigyelőNet munkatársának inkognitóban feltett kérdésére azonban azt a választ kaptuk, hogy a szövetkezet saját hatáskörében leállította a tagfelvételt és a tagi kölcsön akciót (de a hirdetések egyelőre továbbra is megjelennek), a többi szövetkezetnél történt botrányokra való tekintettel. Ezzel együtt a Békénél egyelőre béke van – legalábbis a menedzsment szerint. A budapesti iroda munkatársnője azonban azt mondta el kérdésünkre, hogy tőlük is egyre többen veszik ki a pénzt, szerinte ez a hétvége kritikus lesz. Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a szünet, vélhetően az április közepén tartandó taggyűlésen döntenek ebben a kérdésben. 

Béke – almatermesztésből 22,5 százalék

Az elmúlt hónapok szövetkezeti botrányai, a fizetésképtelenségi sorozat láttán azt hihettük volna, hogy új szereplő már nem bátorkodik erre a piacra, hiszen a többiek is feljentésekkel, ingatlanjaik zárolásával küszködnek. A nyíregyházi központú (de Debrecenben és Budapesten is irodát működtető) Béke Mezőgazdasági Szövetkezet ezzel szemben néhány hete legalább olyan intenzíven hirdet (elsősorban a fővárosi Metró újságban), mint fénykorukban tették a mára becsődölt ingatlanszövetkezetek. A 2003. július 1-jén életbe léptetett reklámtilalom – mondják – rájuk nem vonatkozik, miután nem ingatlanbefektetési szövetkezetről, hanem mezőgazdasági szövetkezetről van szó. A szövetkezeti törvény módosítása azonban elvileg mindenféle szövetkezetre egységesen érvényes (a szövetkezeti hitelintézetek kivételével)…

Információink szerint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) már egy-két hónapja vizsgálódik az ügyben, ám határozatot eddig nem hozott. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szintén foglalkozik a kérdéssel, noha a szövetkezetek nem tartoznak az ellenőrzési körébe. Mindenesetre, vélhetően éppen a Béke hirdetései kapcsán, legalábbis a nyilvános tagtoborzás megkezdését követőn, a PSZÁF megismételte korábbi felhívását, melyben óvatosságra inti a befektetőket, illetve figyelmeztet a tagi kölcsönös ügyletek fokozott kockázatára.

A főleg a budapesti Metro újságban hirdető szövetkezet 1-12 hónapra kínál lekötést, amelynek révén évi 16-22,5 százalékos hozamot, a hirdetés szóhasználatukkal élve „árfolyami különbözetet” ígér a tagok számára. Hogy ezt pontosan miből teremti elő, azt nem lehet tudni, de a szövetkezet bevételei elsősorban almakereskedelemből származnak. Információink szerint legfeljebb néhány százas tagságot toboroztak össze, de Feri Attila felügyelőbizottsági elnök (egyben világbajnok súlyemelő) korábban a Népszabadságnak azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban sokan csatlakoztak a szövetkezethez.

Szövetkezeti sorsok

• KPHM: a kifizetéseket befagyasztották, folyik a rendőrségi nyomozás, az elnök előzetesben;
• Vertical-Invest: a kifizetéseket befagyasztották, folyik a rendőrségi nyomozás, az elnököt leváltották;
• Fundamentum XXI.: a kifizetéseket befagyasztották, folyik a rendőrségi nyomozás, az elnököt leváltották;
• Pannon-Unió 2003: a kifizetéseket befagyasztották, folyik a rendőrségi nyomozás, a volt elnököt körözik;
• Duna-Profit: a kifizetéseket befagyasztották, folyik a rendőrségi nyomozás, az eredeti elnök a helyén maradt;
• Baumag: a kifizetéseket befagyasztották, folyik a rendőrségi nyomozás, az eredeti elnök a helyén maradt;
• Pilis-Invest: a kifizetéseket befagyasztották, az eredeti elnök a helyén maradt;
• Béke: önként vállalt zárlat a tagfelvételre és a tagi kölcsön nyújtására;
• Benefit 2002: erős tőkekivonás történt, de néhány tucat taggal jelenleg is fizetőképes. 

Tüntetés Brüsszelben a Baumag miatt


Mindeközben nem szűnik az egyik legrégebbi múltra visszatekintő szövetkezet, a Baumag károsultjainak kálváriája. Mintegy 300-an csütörtök délelőtt is tüntettek a Pénzügyminisztérium illetve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal központi épülete előtt. Azonnali intézkedéseket követelő petíciókat adtak át a pénzügyminiszternek mint a pénzügyek feletti ellenőrzés első számú felelősének, illetve az adóhatóság elnökének. Utóbbitól azt kérték, hogy a 18 ezer szövetkezeti tag méltányosságból ne fizessen adót, mivel pénzük (40 milliárd forintjuk) bentragadt a szövetkezetnél.

Patyi István, a befektetők képviselője az MTI-nek megerősítette, hogy az elmúlt vasárnap a Parlament előtt megtartott demonstrációt követően most vasárnap délután is tüntetnek ugyanott, a Kossuth-szobornál, sőt május elején Brüsszelbe készülnek. A jelenlegi helyzet alapján a május 1-je körüli napokban legalább két autóbusznyi, mintegy 100 szövetkezeti tag utazhat el, hogy a brüsszeli EU Parlament előtt német, angol és francia nyelvű petíciójukban hívják fel a figyelmet kilátástalannak tűnő helyzetükre és a magyarországi korrupcióra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik