Belföld

Összeomlott a mezőgazdasági biztosítási piac

A költségvetési hátterű mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás megszűnésével összeomlott a mezőgazdasági biztosítási piac - véli a legnagyobb biztosító első embere -, s bár más piaci szereplők ennél árnyaltabban fogalmaznak, abban egyetértenek, hogy a piac idén harmadára zsugorodhat - derül ki az MTI-Econews által megkérdezett szakemberek nyilatkozatából.

2003-ban a mezőgazdasági biztosítások teljes piaci díjbevétele megközelítette a 20 milliárd forintot, a biztosítási díj állami támogatásának megszűnése miatt a díj 2004-ben várhatóan 6 milliárd forintra csökkent – jelentette ki Patai Mihály, a mezőgazdasági biztosítási piacot vezető Allianz Hungária Biztosító elnök-vezérigazgatója. Elmondta, az Allianz Hungária Biztosítóhoz 2003-ban 9 milliárd forint biztosítási díj folyt be ebből az üzletágból, idén azonban mindössze 3 milliárd forintnyi díjra számítanak. A piac drasztikus szűkülésének oka, hogy 2004. január elsejével megszűnt az állami támogatás – amelynek mértéke 2003-ban a díj 30 százaléka volt -, s a gazdák nem tudják kifizetni a biztosítás díját.

“A mezőgazdasági biztosítások jelentékeny visszaesésével el számolunk 2004-ben” – mondta az MTI-Econewsnak Márki János, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) Mezőgazdasági Biztosítási Tagozatának vezetője. Márki János elsősorban az állatbiztosítások jelentékeny szűkülésével számol. Elmondta, hogy a mezőgazdasági biztosítások díjának állami támogatásával, melynek során 1996-tól kezdődően a mezőgazdasági termelők évente változó, 25 és 28 százalék között hányadát visszakaptak a díjból, jótékonyan hatott a piacra, így egyes növényi kultúrák esetében a korábbi, alig 10 százalékos biztosítottság 50-60 százalékra növekedett. Hozzátettre, az Európai Irányelvekben az ilyen típusú állami támogatás elfogadott és az unió tagországainak többsége él is ezzel a lehetőséggel.

Más, nevük elhallgatását kérő piaci szereplők úgy vélik, valójában a “felpumpált” állatbiztosítási luftballon pukkant ki 2004-ben, a növénybiztosítások díjbevétele idén sem csökken jelentősen. 2003-ben a teljes, közel 20 milliárd forintos mezőgazdasági díjbevételből 15,9 milliárd az állatbiztosításokból, 4,4 milliárd növénybiztosításokból folyt be, míg az erdő- és a mezőgazdasági vagyonbiztosításokból befolyt díj elenyésző volt. Egy évvel korábban az állatbiztosítások biztosítási díja még csupán 10 milliárd forint körül alakult, a díjnövekedés mögött a díjtámogatás miatti emelkedő biztosítottság is rejlik, de ennél lényegesebben, hogy az állatállományt nemritkán magasabb értékűre becsülték – s ez szerepelt a biztosítási szerződésben -, a magasabb díj pedig magasabb állami támogatást eredményezett. Mivel 2003-ban az állatbiztosítások díjbevétele 15,9 milliárd, a növénybiztosításoké 4,4 milliárd forint volt, a biztosítási díj állami támogatásaként a növénytermesztők 1,23 milliárd, az állattartók pedig 4,45 milliárd forint összegű állami díjtámogatáshoz jutottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik