Belföld

Lengyel válság – lemondott a kormányfő

Bejelentette lemondását a lengyel kormányfő. Miller májusban távozik posztjáról. A hírt már csütörtök délután "lereagálták" a pénzpiacok, s ez hatott a forint árfolyamára is.

Leszek Miller lengyel kormányfő Kwasniewski köztársasági elnökkel folytatott tanácskozása után, pénteken bejelentette, hogy május másodikán távozik posztjáról. Miller egy nappal azután adja fel pozícióját, hogy országa csatlakozik az Európai Unióhoz.


Egy új szociáldemokrata párt létrehozásáról állapodott meg péntekre virradóra a kormányzó lengyel Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) parlamenti képviselőinek egy csoportja Marek Borowskinak, a szejm elnökének vezetésével – írja az MTI-Eco.


Az új párt programját az eddigi kormánypárt alelnöke, Andrzej Celiński írta. A szerveződés programjában az erős Európát és a baloldali kormányt, továbbá a jóléti államot hangsúlyozza.A párt megalakításáról szóló nyilatkozatot huszonhatan írták alá, köztük a kormányon levő SLD húsz alsóházi képviselője, négy szenátora és két parlamenten kívüli tagja.



Lengyel válság – lemondott a kormányfő 1

Marek Borowski

Felbomlott a kormánypárt


A Lengyel Szociáldemokrácia elnevezésű párt létrejöttével bekövetkezett a kormánypárt szakadása, amiről hosszabb ideje nyílt vita folyt. A párt megalakulását pénteken jelentik be hivatalosan, amint erről az egyik, az SLD-ből távozó képviselő a PAP hírügynökséget tájékoztatta.

A Gazeta Wyborcza című napilap a kormányhoz közel álló, nem hivatalos forrásokból már péntek reggel megírta, hogy Leszek Miller miniszterelnök szombaton bejelenti: május 4-én távozik hivatalából. (Végül a kormányfő egy nappal korábban, pénteken jelentette be lemondását, amely nem május 4-én, hanem másodikán lép életbe.) A kormányfő lehetséges utódai
Lengyel válság – lemondott a kormányfő 2

Wlodzimierz Cimoszewicz

között említik Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminisztert – ő egyébként a gazeta.pl szerint nem írta alá az új pártba való belépési nyilatkozatot, bár erre megpróbálta őt rávenni Marek Borowski, az új politikai szerveződés vezetője. Cimoszewicz korábban már volt miniszterelnök.


Ugyancsak Miller utóda lehet Józef Oleksy belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes. Ő szintén betöltötte már a miniszterelnöki tisztséget, s Leszek Miller egyik legfőbb kritikusának tartják az SLD-n belül. És esélyes még a kormányfői posztra Marek Belka volt pénzügyminiszter is, aki jelenleg Irakban képviseli Lengyelországot – írja a Gazeta Wyborcza. Belkát egyébként Kwasniewski lengyel köztársasági elnökhöz közelálló személyiségnek tartják.


 A zloty hullámzása

Az MTI-Eco szerint a egy százalékkal esett a zloty árfolyama az euróval és a dollárral szemben pénteken, miután az éjszaka szakadás következett be a lengyel kormánypártban. A pártszakadás felveti a kormányválság lehetőségét, és megkérdőjelezi a lengyel gazdasági reformok folytatását. Kereskedők szerint a zloty pénteken folytathatja az esést, a befektetők valószínűleg igyekeznek majd megszabadulni zloty-pozícióiktól a lengyel belpolitikai szempontból meglehetősen viharosnak és bizonytalannak ígérkező hétvége előtt. A zloty árfolyama az euróval szemben 4,7759-re gyengült péntek délelőtt a csütörtöki késői 4,7223-ról, a dollárral szemben 3,9470-re süllyedt a jegyzése 3,8922-ről. A lengyel kötvénypiacon a hozamok három-négy bázisponttal emelkedtek a belpolitikai hírekre. A kétéves benchmark kötvény hozama péntek délelőtt 6,39 százalék, az ötévesé 6,74 százalék, míg a tízévesé 6,72 százalék volt.


A piac beárazta a bizonytalanságot

A magyar forint árfolyama átmenetileg kicsit esett a lengyel események hatására csütörtök délután, de péntekre már korrigálódott a kurzus – magyarázta a FigyelőNetnek az ING makroelemzője, Barcza György. A lengyel zloty és a magyar forint sokszor mozog együtt, a zloty komoly hatással van a magyar valuta árfolyamára.

Minthogy a csütörtök esti lengyel pártalakítás, illetve a kormányfő lemondásáról szóló hírek nem okoztak nagyobb meglepetést, a lengyel piac a bizonytalanságot e tekintetben már beárazta – folytatta Barcza. Éppen ezért maga a zloty is csak 2 százalékkal gyengült csütörtökön, és pénteken már csak kisebb esés mutatkozott az árfolyamban. A kötvénykamatok 0,5 százalékkal erősödtek csütörtökön, pénteken pedig még egy kicsit csökkentek is – az ING szakértője szerint.

Mindez azt jelzi, hogy a piacok nem reagálták túl a politikai eseményeket, és az esetleges lengyel kormányfőváltás, sőt az előrehozott választás sem ingathatja meg a helyzetet Varsóban vagy Budapesten. Ami a forintot illeti, csütörtökön valóban némileg gyengült a magyar valuta, 250-ről 251,30 forintra változott az euró árfolyama, mondta Barcza, de péntek délre már visszanyerte erejét a magyar pénz, és ismét a 250,30-250,50-es sávban mozgott az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik