Belföld

Lekerülhet a kiemelt uniós beruházások listájáról az M6-os

Brüsszelben megkezdődött az Európai Unió csúcsértekezletének második napja, amelynek témája a gazdaság. Az észak-déli irányú, Magyarországot is érintő európai autópálya építés, valamint a munkaerőpiaci korlátok felszámolása ügyében szólalt fel Brüsszelben a magyar kormányfő.

A Bruxinfo hírügynökség korábban azt jelentette, hogy az M6-os autópálya Magyarországon átmenő szakasza mégsem került fel az unió 3o kiemelt beruházását tartalmazó listára. Az Európai Parlament két hete ugyanilyen tartalmú indítványt fogadott el, de a hírügynökség úgy tudja, hogy a javaslat nem jutott el a döntéshozó Európai Tanácsig. A végső döntés április 22-én várható, amikor az Európai Parlamentben végszavazás lesz a 30 kiemelt nagyberuházásról.

Medgyessy Péter a brüsszeli uniós csúcs gazdasági vitájában fölvetette: foglaljanak magyarországi szakaszokat is az integrációt behálózó nagy, európai közúthálózatba. A tanácskozásról a Magyar Rádió kérésére kijött miniszterelnök azért lobbizott, hogy az észak-dél irányú, egyelőre hiányzó szakaszokat az Adria és a Balti tenger között Magyarországon vezessék át, méghozzá az európai nagyberuházásoknak a növekedés érdekében elhatározott sémája szerint.

Az nem valószínű, hogy erről javaslatot még ez a mostani, novemberig működő Brüsszeli Bizottság tud kidolgozni, de a kérdést mindenesetre most Medgyessy Péter fölvetette döntéshozó társainak, azaz az állam- és kormányfők európai tanácsának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik