Belföld

Felfutás után megpihennek a tengerentúli börzék

Veszteséggel nyitott pénteken a Wall Street: a DJIA a kereskedés kezdetén 8,00 pontot, a Nasdaq összetett indexe 4,31 pontot vesztett.

A várakozások szerint nem mozdulnak jelentős mértékben az árak a New York-i nyitásban: a befektetők “megpihennek” a hónapok óta legnagyobb százalékos emelkedést hozó csütörtöki felfutás után.

Tegnap a kedvező vállalati fejlemények és a kielégítő makrogazdasági adatok hatására nagymértékben megnövekvő vásárlási kedv segítségével – számos csökkenést hozó kereskedési nap után – egy csapásra maguk mögött hagyták a 2004-es mélypontokat az iránymutató indexek; a Dow 1,70 százalékkal, a S&P 1,64 százalékkal, a Nasdaq Composite 3,02 százalékkal emelkedett – előbbi kettő október eleje, a technológiai index július óta nem ugrott ekkorát.

Még kérdéses azonban, hogy csak a leszálló trend egyszeri korrekciójáról vagy az emelkedő irányzat kezdetéről van-e szó.

Mára mindenesetre alig változó nyitást jeleznek előre a határidős indexek: a júniusi Standard & Poor’s 500 értéke egy, a Dow-é hat ponttal emelkedett, a Nasdaq 100-é fél ponttal csökkent – egyik változás sem nevezhető komolynak.

A mai kereskedést a University of Michigan havi fogyasztói hangulatindexe befolyásolhatja majd; a Reuters által megkérdezett elemzők várakozásainak átlaga 93,7 pont – a végleges februári adat 94,4 százalék volt.

A vállalati hírek közül az E*Trade Financial Corp. lehet fontos: árfolyama az elektronikus kereskedésben 12,70 dollárról 13,30 dollárra emelkedett, miután híre kelt, hogy a Standard & Poor’s a március 31-iki zárás után a FleetBoston Financial Corp. helyett a feltörekvő, on-line banki és brókertevékenységet folytató társaság részvényét veszi be 500-as indexébe.

Európában erősödés figyelhető meg, aminek okai között a Lufthansa kedvező kilátásait és az acélgyártók erősödő árképzési erejét említhetjük. Az FTSE Eurotop 300 értéke 0,6 százalékkal, a szűkebb DJ Euro Stoxx 50 index 0,3 százalékkal került magasabbra.

Tokióban 22 havi csúcsára erősödött a két százalékkal növekvő – március 1. óta a legnagyobb többletet elért – Nikkei; a néhány napja már tartó felfutás folytatódását ma a technológiai részvények alapozták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik