Belföld

Tavaly 11,1 millió eurót kapott a Deutsche Bank vezetője

A legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank elnöke, Josef Ackermann tavaly összesen 11,1 millió eurós jövedelemre tett szert - derül ki a bank csütörtökön közzétett jelentéséből.

Az előző évben Ackermann – aki jelenleg a Mannesmann-ügyben bíróság előtt áll Düsseldorfban – 6,9 millió eurót keresett, így 2003-ban jövedelme mintegy 60 százalékkal emelkedett.

A bank szerint a hatalmas jövedelem saját tőkéjének növekményéből, illetve az igen szerencsésen alakított részvényügyletekből tevődött össze.

Az összeg mindössze tizede, 1,2 millió euró a bankár fizetése, erre jön még 6,6 millió eurós jutalom, majd részvényjogok és -opciók, 2,7 millió, illetve 0,6 millió euró értékben.

Ackermann elnökségi kollégái tavaly kénytelenek voltak megelégedni egyenként 5,2 millió euróval.

Gerhard Schröder német kancellár éppen csütörtökön bírálta, hogy néhányszáz csúcsjövedelmű német vállalkozó milliós nagyságrendű prémiumokat, végkielégítéseket hagy jóvá saját magának. Schröder szerint ez lehet, hogy nem törvényellenes, de semmiképpen sem erkölcsös.

Az idén januárban kezdődött Mannesmann-perben az ügyészség azt veti a vádlottak szemére, hogy amikor a Vodafone 2000-ben felvásárolta a Mannesmann konszernt, a részvénytársasági törvényt figyelmen kívül hagyva, indokolatlanul nagy összegeket fizettek ki távozó vállalatvezetőknek.

A vádlottak között van a Deutsche Bank jelenlegi vezetője, Josef Ackermann, Klaus Zwickel, az IG Metall vasasszakszervezet volt vezetője és Klaus Esser, a Mannesmann volt első embere is. A jelenleg tanácsadóként dolgozó Esser markát egyedül a Mannesmann kasszájából 60 millió márka jutalom ütötte, míg 111 millió márkát (57 millió eurót) fizettek ki prémiumok, végkielégítések címén.

Ackermann és Zwickel nem részesedett ugyan a pénzből, de felügyelőbizottsági tagokként nem állták útját a javadalmazásoknak, hagyták például, hogy Joachim Funk felügyelő bizottsági elnök magának is megajánljon egy bizonyos összeget.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik