Belföld

Írország és Nagy Britannia várja a magyar munkavállalókat

A csatlakozást követően Írország és az Egyesült Királyság megnyitja munkaerőpiacát a magyar munkavállalók előtt - mondta Burány Sándor Gyulán.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter hozzátette: nagyfokú könnyítések várhatóak a skandináv országok, közöttük Svédország és Dánia esetében, néhány ország, így Ausztria és Németország, amelyek korábban is jelezték, hogy a munkaerőpiacukat átmenetileg nem nyitják meg, ilyen értelmű döntéseket készülnek meghozni.

“Nagyon fontos számunkra, hogy ezek a lehetőségek kibővüljenek annak ellenére, hogy a felméréseink szerint a magyar munkavállalóknak legfeljebb 1 százaléka kíván külföldön elhelyezkedni” – mondta a miniszter.

A jelenlegi tagállamok munkaerőpiaci szabályozása országonként eltérő, sőt vannak olyan államok, amelyek gyakorlatáról ellentmondásos információk állnak a tárca rendelkezésre, ráadásul ezek is napról napra változnak – tette hozzá.

Burány Sándor azt javasolja azoknak, akik a tagállamokban kívánnak munkát vállalni, hogy keressék fel az külügyi- és a munkaügyi tárca honlapjait, ahol pontos információkat kaphatnak a munkavállalási szabályozásokról.

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban a foglalkoztatási kérdésekről személyesen is tárgyalt a holland, a finn, az angol és a svéd kollégájával.

“Kovács László külügyminiszter pedig az EU legutóbbi külügyminiszteri értekezletén javaslatot tett, hogy a következő csúcsértekezleten ez legyen az egyik napirendi pont, s ennek egyik “előszele”, az a levél is, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök írt kollégáinak, hogy nyissák meg munkaerőpiacaikat úgy, ahogyan ezt korábban reméltük” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik