Belföld

Osztrákok a cseréptörés haszonélvezői

Hétköznapi tőzsdeközlemény tudatta csak, hogy az osztrákok "berendezkedésével" lezárult a tavaly emlékezetes botrányba fulladt orosz-magyar pozícióharc a Zalakerámián belül.

A budapesti székhelyű Lasselsberger Ceramics Kft. március 24-én 1 512 209 darab Zalakerámia részvény tulajdonjogát szerezte meg a Lasselsberger GmbH-tól. A részvény-átruházás következtében a Lasselsberger GmbH
Osztrákok a cseréptörés haszonélvezői 1

részesedése a Zalakerámiában 28,24 százalékos közvetett befolyásra változott, miután az osztrák cég többségi tulajdonosa a Lasselsberger Ceramics Kft.-nek. A Lasselsberger Holding GmbH, valamint az Anton Lasselsberger-Privatstiftung és a Josef Lasselsberger-Privatstiftung közvetett befolyása a Zalakerámiában nem változott.


 Téglás gyökerek

Az 1991-es tőzsdei bevezetés óta időről időre akvizíciós célponttá válik a Zalakerámia, melynek elődjét 1951-ben még a Zala Megyei Tanács alapította Téglagyári Egyesülés néven. Az eredetileg téglagyártó cég egyébként csak 1969-ben került közelebbi kapcsolatba az utóbb oly sok sikert hozó kerámiaiparral, ekkor egyesült ugyanis az egyesülés a zalaegerszegi Cserépkályhagyárral.  

A tavalyi botrány utószele


Az osztrákok mostani tranzakciója a korábbi térnyerést követő berendezkedésként fogható fel. Az említett térnyerés pedig a tavalyi botrányos magyar-orosz pozícióharc lezárásának tekinthető. Tavaly áprilisban emlékezetesen, ritkán tapasztalható eréllyel – 25 milliós bírsággal – csapott le a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Zalakerámia tulajdonosainak tőzsdei szabályokat megkerülő felvásárlási manővereire.


A Zalakerámiában 1999 áprilisában kisebbségi részesedést szerző magyar befektetőcég, az Arago Rt. és a 2002-ben 20 százalék fölötti részesedést vásárló, az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozó Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) több menetben csapott össze a társaság fölötti befolyásért. Az orosz tulajdonban lévő pénzintézetet leginkább az vonzotta a magyar kerámiaiparba, hogy a csempegyártó kiváló lehetőségekkel rendelkezett a keleti piacokon. Ráadásul a nyomott tőkepiaci hangulat közepette az induló pakett orosz szemszögből viszonylag jó áron volt megszerezhető.


A közgyűléseken az Arago és az ÁÉB közötti “háború” végül az idén március elején azzal zárult, hogy a magyar befektetői csoport feladta hadállásait, kivonult a Zalakerámiából. A tulajdonában lévő 26,13 százalékos részesedést eladta egy másik, ugyancsak a Gazprommal összefüggésbe hozott magyarországi bejegyzésű cégnek, az Intergazprom-Invest Holding Rt.-nek (IGPI).


 A román kapcsolat

Az S.C. Cesarom S.A. bukaresti székhelyű román vállalat, 1997-től a Zalakerámia Csoport tagja, amely elsősorban burkolólapok gyártására specializálódott, de termelésének 15 százalékát a szanitertermékek adják. Már megalakulásakor is a fő profil a szaniter termékek előállítása volt. A sokéves gyártási tradíció és a termelés és termékkínálat modernizációja folytán a Cesarom Romániában a három legnagyobb szaniter gyártó egyike. 

Osztrák kézbe került az Arago része 


Az ebből a tranzakcióból származó botrány zárult aztán tavaly ősszel azzal a kompromisszummal, hogy az Arago által az IGPI-nek eladott részvények megvásárlásával a Lasselsberger Holding GmbH 100 százalékos tulajdonában lévő Lasselsberger GmbH szerzett 28,4 százalékos részesedést a Zalakerámiában. Illetve, mivel a Lasselsberger Holding GmbH 50-50 százalékban az Anton Lasselsberger-Privatstiftung és a Josef Lasselsberger-Privatstiftung tulajdonában van, ezek 14,12-14,12 százalékos közvetett befolyásra tettek szert. Ugyanakkor az IGPI bejelentette, hogy a Zalakerámiában meglévő közvetlen befolyása megszűnt.


 Horvátországban piacvezető

A horvátországi kerámia- és porcelántermék piacot vezető Inker is Zalakerámia-csoport tagja. A horvát cég központja és termelőüzemei Zágrábtól 20 km-re nyugatra. Zapresičbe helyezkednek el. Az Inker jogelődje a Jugokeramika 1953-ban kezdte meg csempe- és a porcelánedény gyártását, egy évvel később pedig beindult a szanitergyártás is.  

Egy év alatt megduplázták a nyereséget


Nem véletlen persze a Zalakerámia-részvényekért folyó ádáz küzdelem, hiszen a cégcsoport 1,056 milliárd forintos nettó eredményt ért el 2003-ban, ez több mint kétszerese az előző évi 450,4 millió forintnak. Az üzleti tevékenység eredménye 1,952 milliárd forint volt, több mint kétszerese a bázisidőszakinak. A csoport értékesítési árbevétele 8,4 százalékkal 19,172 milliárd forintra nőtt.


A jelentés szerint a horvátországi Inker d.d. árbevételének növekedése 125 millió forint többletet jelentett. Az anyavállalat, a Zalakerámia Rt. 6,1 százalékkal, a romániai S.C. Cesarom S.A. 13,1 százalékkal teljesítette túl tavalyi árbevételi szintjét, a két cég bevétele összesen 1,274 milliárd forinttal haladta meg a bázisidőszakit. Az összes értékesítés 23,3 százalékát az export adta, amelynek növekedése a bázishoz képest 13,1 százalékos volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik