Belföld

MKIK: hatásosnak tűnik a megszorító csomag

A kormány takarékossági intézkedései betöltötték szerepüket, megnyugtatták a piacot, stabilizálták a forintot, lélegzetvételhez juttatták az állami költségvetést – vélekedik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdaságpolitikai kollégiumának megállapításait ismertető sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány takarékossági programja ugyan betöltötte szerepét, megnyugtatta a piacokat, számításuk szerint azonban a beruházási kiadások 87 milliárd forintos visszafogása a gazdasági növekedés 0,5 százalékpontos csökkenését eredményezheti. A kamara számításai szerint a takarékossági intézkedések 40 milliárd forinttal csökkentik a költségvetés bevételeit.

A vállalkozások szempontjából kedvezőnek nevezte, hogy a takarékossági intézkedések döntően a kiadási előirányzatokat célozták meg és nem az adóemelés eszközéhez nyúltak. Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a beruházások elmaradása a vállalkozásoknak a kereslet csökkenését, a megrendelések mérséklését is jelentik.

Parragh László a jegybanki alapkamat 0,25 százalékos csökkentését jelzésértékűnek nevezte, hozzátéve: a kamara fontosnak tartja, hogy a jegybank folytassa a kamatcsökkentést a lehető legrövidebb időn belül. A kamara számításai szerint 1 százalékos kamatcsökkenés a költségvetés kamatkiadásait rövid távon 30-40 milliárd forinttal fogja vissza, a vállalati szférában pedig mintegy 14-15 milliárd forintos jövedelemtöbbletet eredményez. Parragh László hangsúlyozta, hogy fontos a jegybank és a kormány közötti konszenzus a kamatcsökkentést kérdésében is.

A kamara elnöke szerint a takarékossági intézkedések révén a kormány lélegzetvételhez jutott és ez idő alatt ki kellene dolgozni azt a gazdaságpolitikai programot, amely segíti az ország uniós felzárkózását.

A kamara szerint folytatni kell a befektetés-ösztönzést és kereskedelemfejlesztést, ugyanakkor források nélkül ezt nehéz megvalósítani. Az MIKI úgy látja: az állam személyi kiadásait is tovább kell mérsékelni, a közfeladatokat pedig oda kell telepíteni, ahol a leghatékonyabban lehet elvégezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik