Belföld

Csökkent a monetáris bázis februárban (részletes)

Februárban a monetáris bázis 52,4 milliárd forinttal 1.844,8 milliárd forintra csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

A forgalomban lévő készpénz havi átlagállománya 29,5 milliárd forinttal 1.394,6 milliárd forintra csökkent, az egyéb monetáris intézmények bankszámlabetéteinek átlagos állománya 1,8 milliárd forinttal 437,5 milliárd forintra mérséklődött.

A monetáris bázis (M0) trendadatokból számolt éves rövidbázisú növekedési indexe januárban 109,7 százalék volt.

Az M1 aggregátum trendadatokból számolt évesített rövid bázisú növekedési indexe 107,3 százalék volt, az M1 növekedési üteme ebben a hónapban 3,2 százalékponttal gyorsult. 

Az M2 aggregátum növekedési üteme 2,2 százalékponttal lassult, indexe 113,9 százalék volt.

Az M3 növekedési indexe 111,7 százalék volt, a növekedési ütem 4,2 százalékpontos lassulásával. 

A nem pénzügyi vállalatok hiteleinek állománya februárban 44,6 milliárd forinttal csökkent. Az éven túli hitelek állományának 6,8 milliárd forintos emelkedése mellett az éven belüli hitelek 51,4 milliárd forinttal csökkentek. A szektor betéteinek 42,2 milliárd forinttal csökkent, a látra szóló és a folyószámla-betétek állománya 55,1 milliárd forinttal apadt, a lekötött betéteké pedig 7 milliárd forinttal emelkedett. A repó állomány 5,9 milliárd forinttal emelkedett.

Az egyéb pénzügyi vállalatok hitelállománya 11,9 milliárd forinttal csökkent az előző havihoz képest, míg a szektor által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétek állománya 8 milliárd forinttal nőtt. 

Az egyéb pénzügyi közvetítők és kiegészítő pénzügyi tevékenységet végzők betétei 5,3 milliárd forinttal nőttek, a biztosítók és nyugdíjpénztárak által elhelyezett betétállomány 2,7 milliárd forinttal emelkedett. 

A monetáris intézmények államháztartásnak nyújtott hitele 23,9 milliárd forinttal csökkent. A központi kormányzatnak nyújtott hitelállomány 28 milliárd forinttal csökkent, míg a helyi önkormányzatok monetáris intézményektől felvett hiteleinek állománya 4,1 milliárd forinttal emelkedett.

Az államháztartás által a monetáris intézményeknél elhelyezett betétek állománya 11,04 milliárd forinttal csökkent. A központi kormányzat betétei 0,42 milliárd forinttal nőttek, a helyi önkormányzatoké 11,46 milliárd forinttal csökkentek.

Februárban 46 milliárd forinttal bővült a monetáris pénzügyi intézmények által a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya és 15,1 milliárd forinttal nőtt a háztartások betéteinek állománya ezeknél az intézményeknél.

A háztartási szektornak nyújtott hitelek közül 44 milliárd forinttal emelkedtek a lakáscélú hitelek, 3,8 milliárd forinttal nőtt a fogyasztási hitelek, míg az egyéb hitelek állománya 1,8 milliárd forinttal csökkent. Továbbra is fennáll a lakáscélú hitelek növekedési túlsúlya.

A monetáris intézmények külfölddel szembeni nettó pozíciója 54,5 milliárd forinttal romlott februárban, a külföldi követelésállomány 103,2 milliárd forinttal, a tartozásállomány 48,7 milliárd forinttal csökkent.

A jegybank külfölddel szembeni követeléseinek összértéke 92,2 milliárd forinttal csökkent, tartozásai ugyanakkor 11,9 milliárd forinttal nőttek. Nettó külföldi pozíciója így 104,1 milliárd forinttal romlott.

Az egyéb monetáris intézmények külfölddel szembeni nettó pozíciója 49,7 milliárd forinttal javult, a követelésállomány 11 milliárd forintos és a kötelezettségállomány 60,7 milliárd forintos csökkenése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik