Belföld

Csődközelben a MÁV debreceni üzeme – 680 állás veszélyben

Likviditási gondok miatt csődközeli helyzetbe került a 680 főt foglalkoztató MÁV Debreceni Járműjavító Kft. - közölte szerdán Kerékgyártó Imre ügyvezető igazgató.

Mint elmondta, 2003-ig tíz éven át – a tulajdonos MÁV Rt. elvárásainak megfelelően – veszteségmentesen, illetve nyereséggel működött a debreceni járműjavító, a tavalyi esztendőt azonban jelentős veszteséggel zárta.

Az igazgató szerint ennek egyrészt az az oka, hogy korábbi külföldi megrendelőjük Lengyelországban vásárolt saját járműjavítót, így tőle jóval kevesebb megrendelést kapnak, továbbá a MÁV Rt. is rendkívül kevés és alacsony értékű munkával látja el saját kft.-jét.

Kerékgyártó Imre elmondta: amíg 2000-ben és 2001-ben 5,5-5,5 milliárd forint volt a társaság árbevétele, addig 2002-ben ez az összeg 2,9 milliárdra, tavaly pedig 2,4 milliárd forintra csökkent. “Üzleti tevékenységünk eredménye 2000-ben 36 millió forint, 2001-ben 57 millió forint, 2002-ben 4 millió forint volt, míg 2003-ban több százmilliós veszteség keletkezett” – mondta az igazgató.

Tájékoztatása szerint 2000 óta folyamatosan csökkent a létszám is, 916-ról 282-re fogyatkozott a dolgozók száma. A havi átlagkereset 2001-ben 103 ezer forint volt, most pedig 89 ezer forint.

Kerékgyártó Imre beszámolt arról is: likviditási gondot okozott, hogy a MÁV-tól nem kapták meg a 135 millió forintos tagi kölcsönt az idén, és korábban elvittek tőlük Szabadkára egy 300 vasúti kocsi átalakítására vonatkozó munkát, ami fél évig biztosított volna folyamatos tennivalót a debreceni üzemben.

Ezen túlmenően a cég megpályázott egy 3 milliárd forintos munkát, amit nem nyert el. Ugyanakkor nagy értékű megkötött szerződéseik is vannak külföldi – svájci – és nagy hazai cégekkel, számos tárgyalást is folytatunk a megrendelőkkel – hangsúlyozta az ügyvezető.

Kerékgyártó Imre elmondta azt is: ugyan nincs csődhelyzet a debreceni járműjavítóban, de csődközeli helyzet alakult ki, mivel a bank által kért készfizető kezességet, a tulajdonos MÁV Rt. nem vállalta. “Ennek ellenére tárgyalásaink eredményeként a bankunk a korábban zárolt számlánkat feloldja” – fűzte hozzá.

Végezetül Kerékgyártó Imre tájékoztatott arról: a jövő héten öt nap kötelező szabadságra mennek a kft. dolgozói, akik februári fizetésüket megkapták, és azon dolgoznak, hogy ne késlekedjen a márciusi kifizetés sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik