Belföld

Tízezer fős elbocsátás az olasz államvasutaknál

Az olasz államvasutak (FS) csökkenti dolgozóinak számát. A 2007-ig szóló fejlesztési terv szerint tízezer állás szűnik meg, így a dolgozók létszáma 92 400-ra csökken.

Az államvasutak tavaly 30 millió euró adózott eredményt ért el, és 3,5 százalékos tarifaemelést tervez. Az elképzelést Giancarlo Cimoli, az FS elnöke ismertette a kormánnyal.

Az államvasutak a következő négy évben 18,3 milliárd eurós befektetést tervez, és 1,3 milliárd euró értékben tervez ingatlaneladásokat. A rövidebb és a távolsági vonalakon az utasszám közel 3 százalékos emelkedésével számol. A regionális vasúti összeköttetések 5 százalékát magán versenytársaknak akarja eladni.

Az olasz államvasutak úgy számol, hogy 2007-ig az utas- és az áruszállítás 10 százaléka magánkézbe kerül.

A következő években korszerűsítik a Torino-Milánó-Nápoly vasútvonalat. A tervezett beruházások egy másik részét a pályaudvarok felújítására fordítják. A vasúti hálózatra 2004-ben további 7,8 milliárd eurót, 2005-ben 7,9 milliárd eurót fordítanak.

Összességében az olasz államvasutak 655 kilométernyi, nagysebességű vonatok közlekedésére alkalmas szakasz megépítését vette terve, az ország északi és déli része között. A Milánó és Róma közötti – jelenleg 4 és félórás – menetidőt 3 órára tervezik rövidíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik