Belföld

A Mol szerint idén a tavalyinál magasabb lesz a benzin átlagára

A Mol várakozásai szerint az idén a benzin ára literenként 225-250 forint, a gázolajé 200-225 forint között alakul Magyarországon, ami éves átlagban magasabb szintet jelent a tavalyinál - mondta Horváth Ferenc, a Mol ügyvezető igazgatója sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten.

A termék-előállítási és kereskedelmi divízióért felelős igazgató elmondta, hogy prognózisuk a mostanihoz hasonló erős forint/dollár árfolyammal számol. Horváth Ferenc szerint mivel a motorbenzin jövedéki adótartalma tavaly és az idén több országban is emelkedett, így az idén a benzinturizmus csökkenésére lehet számítani.

A Mol az idén a motorbenzin fogyasztás 1-2, és a gázolaj- fogyasztás 3 százalékos növekedésére számít Magyarországon. A benzinturizmus miatt kieső forgalom tavaly a becslésük szerint 100 ezer tonna alatt maradt, 50-60 millió liter volt. Horváth Ferenc hangsúlyozta: az EU-csatlakozás kapcsán az a cél, hogy egyenlő szintű adóterhelés jöjjön létre, arra kell azonban számítani, hogy a tagországok adószintje a mostaninál magasabb szinten egyenlítődik majd ki.

Az ESZ 95 motorbenzin ára Magyarországon jelenleg literenként 229,50 forint, ami megközelíti a tavalyi csúcsot. A diesel gázolaj ára 216 forint, nem éri el a tavalyi maximumot, amiben a nagyobb készleteknek van szerepük.

Horváth Ferenc elmondta: a Brent kőolaj átlagára a tavalyi 28,80 dollár/barrelről az idén közel 32 dollárra emelkedett. A magas kőolajár egyik oka, hogy a fogyasztás vártnál nagyobb mértékű növekedése miatt igen szoros kereslet-kínálati egyensúly alakult ki. A növekedés elsősorban a kőolaj-felhasználásban több mint egyharmaddal részesedő USA-ra és az ázsiai térségre koncentrálódik. Emellett a kőolaj- és benzinkészlet igen alacsony. Az OPEC a kitermelési kontingens csökkentésével próbálja az árcsökkenést megakadályozni.

Horváth Ferenc szerint az idén tavalyi szintet meghaladó kőolaj- és kőolajtermék árak várhatóak. Ennek okai között említette, hogy az OPEC a tavalyinál jobban koordinálja a kitermelést, a kvótán felüli termelés kisebb, mint tavaly, a múlt évi 23-24 millió barrellel szemben 1-3 millió barrel. Az OPEC-en kívüli országok kitermelése ugyanakkor a tavalyinál kisebb ütemben nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik