Belföld

Tavaly tavaszi vízszintje alatt a Velencei-tó és a Balaton

A tavaly tavaszinál is sekélyebb, mindössze 103 centiméteres a Velencei-tó. Az optimális vízmennyiségnek mintegy 30 százaléka hiányzik a tóból. A Balaton vízszintje csupán 51 centiméter.

A Velencei-tó víz mélysége az üzemi vízszintnél 47 centiméterrel, a maximálisnál 67 centiméterrel alacsonyabb, annak ellenére, hogy tavaly szeptember óta mintegy 15 centiméternyit emelkedett a tó vízszintje, a lehullott csapadék eredményeként. A víz minősége viszont változatlanul jó, nem befolyásolta kedvezőtlenül az alacsony vízszint.

A további apadás mérséklése érdekében a vízügyi szakemberek már a következő hetekben úgynevezett átfolyásos üzemmódban működtetik a pátkai tározótavat, amelyet annak idején a Velencei-tó vízháztartásának egyensúlyban tartására létesítettek. Megőrzik a halállomány megtartásához szükséges 430 centiméteres vízszintet, az azon felüli vízmennyiséget pedig a Velencei-tóba engedik. Mivel a Velencei-tó partján levő dinnyési ivadéknevelő tógazdaságnak ugyancsak vízre van szüksége, májusig tíznaponta vizet juttatnak a halastavaknak is.

A Balaton is messze van az optimális szinttől

A Balatonnak ugyancsak jutott a téli csapadékból: a tavaly októberi 20-30 centiméterhez képest jelenleg 51 centiméter a tó vízszintje. Optimális esetben a tó vízszintje 70-110 centiméter között ingadozik.

Ennél magasabb érték esetén a tóból a felesleges vizet a Siófoki zsilipen át a Sió csatornán keresztül engedik le a Dunába. 2000 áprilisa óta azonban a zsilip zárva van. Balaton vízszintjét a siófoki vízmérce “0” cm pontjához viszonyítják, amely 103,41 m Balti tengerszint feletti magasságnak felel meg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik