Belföld

PM-nyilatkozat az Alkotmánybíróság PSZÁF-döntéséről

A kormányzatnak az Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban egy véleménye lehet, hogy tudomásul veszi a határozatot és hozzájárul ahhoz, hogy az alkotmányosság keretein belül maradó új szöveg szülessék a törvényben - mondta Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium államtitkára újságírók előtt kedden, Budapesten.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény többi paragrafusa megállta a jogállamiság próbáját, tehát a PSZÁF-vezetés új szerkezetének a megalkotása összhangban van az alkotmánnyal.

Terták Elemér elmondta: az új vezetés struktúrája a törvény megszavazása után kialakítható. Hozzátette: ez nem jelent szükségszerűen személyi változást, de azt is magával vonhatja.


Az Alkotmánybíróság kedden született határozatában alkotmányellenesnek minősítette a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló, ki nem hirdetett jogszabály azon rendelkezéseit, amelyek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke és helyettesei megbízatásának megszűnésével kapcsolatban állapítottak meg szabályokat – tudatta az Alkotmánybíróság közleményben az MTI-vel.

Az Alkotmánybíróság döntésének indokolása szerint a vizsgált konkrét rendelkezések szabályozási tartalma jogbizonytalanságot eredményez, mert a felügyelet működésében az ügyek átmeneti vitelének csak egy részét biztosítja, illetve a legfontosabb hatósági jogkörök gyakorlását meghatározatlan ideig lehetetlenné teszi.

Terták Elemér kifejtette: a felügyelet új szervezeti struktúrája egy öttagú tanács felállítását irányozza elő. Amint ennek a kijelölése megtörténik, az új elnök beiktatása után kerülhet sor arra, hogy új főigazgatót is kapjon a felügyelet. Hangsúlyozta: ez nem személyi kérdés, de lehet személyi következménye.

Az államtitkár elmondta: az Alkotmánybíróság határozata értelmében olyan módon kell a felügyelet irányításistruktúra-váltását végrehajtani, hogy jogbizonytalanság ne keletkezhessék.

Az államtitkár véleménye szerint a hatályon kívül helyezett paragrafus helyébe gondos tanulmányozás után lehet a megfelelő törvényszöveget kialakítani. A házszabályok szerint a kifogásolt pontok kijavítása az alkotmányügyi bizottság és az ügyben kijelölt bizottság feladata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik