Belföld

A Carlsbergé a Holsten többsége

A dán Carlsberg serfőzde megszerezte a német konkurens Holsten 91,55 százalékát. Ezen túlmenően opciót szerzett további 6 százalék megvásárlására - közölte a Carlsberg kedden.

A Holsten részvényeseinek márciusig 18-ig kellett dönteni, hogy elfogadják-e a Carlsberg ajánlatát. A Carlsberg januárban már 51 százalékos részesedést megvett az addigi főrészvényes Christian Eisebeisstől és a maradék részvényekért 38 eurót ajánlott részvényenként.

Az Európai Bizottság külön feltételek nélkül márciusi 19-én hagyta jóvá az ügyletet, mert az indoklás szerint afúzió nem veszélyezteti a verseny tisztaságát. Az ügylet révén a Carlsberg nagyságra az ötödik söripari vállalat lesz a szétaprózott német sörpiacon, ahol a belga Interbrew a legnagyobb sörgyártó. A tervek szerint a Holsten a saját márkáival Észak- és Nyugat-Németországra, a Carlsberg pedig a nemzetközi értékesítésre koncentrál.

A Carlsberg üzemi eredménye tavaly 5,7 százalékkal 3,56 milliárd dán koronára csökkent. A társaság bevétele 34,6 milliárd koronára esett a 2002. évi 35,5 milliárd koronáról. Az adózott eredmény 956 millió korona lett, 5,4 százalékkal kevesebb a 2002-es 1,011 milliárdnál.

A Holsten részvényei kedden kora délután 37,71 eurón álltak a frankfurti értéktőzsdén, a részvénynek ez volt a hétfői záró értéke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik