Belföld

Román reformokat sürget a Világbank

Az újabb világbanki hitelek elnyerésére Romániának fel kell gyorsítania igazságügyi és közigazgatási rendszerének reformját, és le kell zárnia a kulcsfontosságú privatizációkat, összhangban az EU követelményeivel.

A Világbank romániai ügyekért felelős vezetője szerint 17 követelményt kellene teljesítenie az országnak, hogy elnyerje a mintegy 150 millió dolláros részlet folyósítását, egy új közigazgatási reformhitel részeként. A Világbank június végén tárgyal a hitelrészlet folyósításáról.

Owaise Saadat azt is hozzátette, hogy egy mintegy 170 millió eurós szerkezetváltási hitel utolsó részletét júniusban folyósítják, ha Románia lezárja a Petrom olajcég, két gázelosztó és két áramcég eladását.

A Világbank 1991 óta 30 tervet pénzelt Romániában, összesen 3,0 milliárd dollár értékben. Nemrégiben azt közölték, hogy a következő három év során újabb 1 milliárd dollárnak megfelelő összeget folyósítanak, hogy ezzel segítsék a gazdasági szerkezetváltási reformok lezárását, és az ország EU csatlakozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik