Belföld

A Hamasz-alapító halála – a palesztinok bosszút esküdtek

Izraeli légicsapásban életét vesztette Ahmed Jaszin sejk, a szélsőséges palesztin Hamasz szervezet szellemi vezetője hétfő hajnalban Gázában.

Szemtanúk szerint Ahmed Jaszin a hajnali imáról távozóban a gázai Szabra negyed mecsetjének kijáratánál, tolószékében ült, amikor egy izraeli helikopter három rakétát lőtt ki irányában – írja a Népszabadság. A robbanások azonnal kioltották a sejk és legalább 3 másik személy – két testőr és talán Ahmed Jaszin egyik fia – életét, a BBC szerint. A detonációk tucatnyi másik személyt is megsebesítettek. Kórházi források később 8 halottról számoltak be. A sejk másik fia is megsebesült az izraeli támadás során.

Ahmed Jaszin halálhírét a Hamász tisztségviselői, illetve közleményben az izraeli hadsereg is megerősítette.

Az izraeli rádió szerint Ariel Saron izraeli kormányfő maga adott engedélyt a sejk megölésére és személyesen felügyelte a légicsapás végrehajtását. Az izraeli biztonsági kabinet korábban úgy döntött, hogy felújítja a radikális palesztin szervezetek, köztük a Hamász tagjai elleni célzott gyilkosságokat, megtorlásul amiatt, hogy múlt kedden egy kettős palesztin öngyilkos merénylet kioltotta tíz izraeli életét.

A légicsapást követően Izrael lezárta Ciszjordániát és a Gázai övezetet, megakadályozva, hogy palesztinok belépjenek a zsidó állam területére.


Palesztin tüntetések


Jaszin sejk halálát követően palesztinok tízezrei vonultak az utcákra Gázában. A demonstrálók tiltakoztak az izraeli akció ellen, és bosszút esküdtek a zsidó állam ellen.


A Hamasz közleményében így fogalmazott: Ariel Saron izraeli miniszterelnök a mostani akcióval “megnyitotta a Pokol kapuját”. Abdul Aziz al-Rantiszi Hamasz-vezető szerint a csata immár nyitottá vált, a háború a Hamász és Izrael között nyílttá vált. A Hamasz-aktivista szerint “az izraeliek prófétákat gyilkolnak és megölték az Iszlám egyik szimbólumát.”


A sejk halálhíre nyomán az utcára vonuló palesztinok összecsaptak az izraeli biztonsági erőkkel. Incidensek voltak a Gázai-övezet és Izrael határán, továbbá az utcai hösszetűzésekben életét vesztette egy 13 éves palesztin fiú – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik