Belföld

Főleg a magas államháztartási hiány késleltetheti az eurót

A DPA hírügynökség által a hétvégén közölt elemzés szerint az EU új májusi belépő országainak későbbi, euróövezeti csatlakozását elsősorban a GDP-hez viszonyított túlságosan magas, az euróövezeti küszöbértéket jóval meghaladó államháztartási hiányok késleltetik.

A tíz új belépő – amelyek együttes gazdasági ereje jelenleg az euróövezeti országokénak csak mintegy 6 százaléka – a konvergencia-feltételek teljesítése alapján különböző időpontokban csatlakozhat.

A legkorábbi euróövezeti jelentkezők Észtország és Ciprus, amelyek 2006-ban akarnak csatlakozni. Lengyelország “amilyen gyorsan csak lehet” belépne: a lengyel jegybank elnöke 2007-et nevezi lehetséges dátumnak, ha az államháztartási hiányt sikerül a GDP 3 százaléka alatt tartani. A dpa elemzés szerint Csehországnak és Magyarországnak hosszabb ideig kell várnia: a cseh kormány eredeti 2007-es belépési terve a magas állami eladósodás miatt 2-3 évvel eltolódhat.

Magyarország a 3 százalékos államháztartási-hiány küszöbértéknek már 2006-ban szeretne megfelelni – azt hogy ez sikerül-e egyelőre senki nem tudja megjósolni – írja a dpa, megjegyezve, hogy tavaly Magyarországon 5,5 százalék volt az infláció, az idén 7 százalékig várják növekedni.

A magyar pénzügyminiszter támogatja a belépést az euróövezet előszobájába, az ERM-II. európai átváltási mechanizmusba amilyen gyorsan csak lehet, bár az euróövezeti csatlakozás 2008-as céldátumának felülvizsgálatát lehetségesnek nevezte.

Szlovákia 2008-ra szeretne az euróövezetben lenni, Pozsonyban úgy tartják: “nem később mint a szomszédok”.

Kevesebb gond lehet az euróövezeti csatlakozással a balti államokban, ahol az államháztartási-hiány és az infláció is alacsony – jegyzi meg a hírügynökség. Észtország 2006-os csatlakozása mellett Litvánia 2007-es céldátumot határozott meg. Lettországban a jegybank 2008 elején tartja reálisnak a belépést.

Észtország és Litvánia amilyen gyorsan csak lehet szeretnének az ERM-II-höz csatlakozni. Tekintettel arra, hogy ebben az euróövezeti csatlakozás előtt legalább két évig kell tartózkodni, Észtország esetében az ERM-II-be már az uniós bővítéskor be kell lépni – vélik a dpa által megkérdezettek.

Málta 2008-ban szeretne csatlakozni, viszont az államháztartási hiány tavaly több mint háromszorosan haladta meg a 3 százalékos küszöbértéket: a GDP 9,7 százaléka volt. Cipruson a sziget újraegyesítésétől teszik függővé az euró bevezetését: ha csak a görög rész csatlakozik az EU-hoz, viszonylag stabil gazdasági adatok mellett két éven belül sor kerülhet az euróövezeti belépésre. Ha azonban az újraegyesítés megtörténik – a maga 27,2 milliárd euróra becsült költségeivel – a sziget lakóinak valószínűleg hosszabb ideig kell várniuk az euróra – írja a dpa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.