Belföld

Enyhült a feszültség Koszovóban

A nemzetközi erők határozott fellépésének köszönhetően vasárnap nyugodtabb volt a helyzet Koszovóban, ahol eltemették a múlt héten vízbe fúlt két kisfiút - írja a Magyar Hírlap.

Az albánok lakta faluban vasárnap temették el a múlt héten vízbe fúlt fiúkat: a családi tragédiákból politikai ügy lett. A temetésre húszezer embert vártak Koszovó minden zugából. A becslések szerint öt-, legfeljebb tízezer ember jutott el Cabrába. A nemzetközi erők attól tartottak, hogy a temetés után ismét zavargások lehetnek. Cabrával szemben szerb falu van. A Zupce szélén fekvő házakból kiköltöztették a lakosokat, hogy ne essen bántódásuk, ha a temetés után az albánok rátámadnának a falura.

Azok az ENSZ-alkalmazottak és a NATO békefenntartói, akikkel az elmúlt napokban a Magyar Hírlap tudósítója beszélt, egyre inkább biztosra veszik, a zavargásokat már korábban megszervezték, céljuk pedig az albán többségű területeken szórványban élő szerbek elüldözése volt.

A helyszíni tudósítás szerint a helyzet viszonylagos enyhülése ellenére továbbra is módszeresen gyújtják fel a szerbek épületeit, rombolják le szobraikat.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik