Belföld

Az SZDSZ nemzetközi lobbit indít a munkaerőpiaci korlátozások ellen

Kuncze Gábor pártelnök, Szent-Iványi István és Demszky Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége listavezető EP képviselőjelöltjei pénteken sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kezdeményezéseket tesznek az uniós munkaerőpiaci korlátozások mielőbbi megszüntetése érdekében.

Szent-Iványi István emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben bejelentett korlátozó intézkedések ellentmondanak a lisszaboni folyamatnak, melynek célja az EU fenntartható fejlődésének és versenyképességének előmozdítása. Ennek egyik alapvető feltétele a munkaerőpiac rugalmassága és nyitottsága. Az Európai Parlamentben egyedül a liberálisok emelték fel szavukat ennek védelmében.

A Szabad Demokraták Szövetsége aggodalommal figyeli a jelenlegi EU tagországok munkaerőpiaci elzárkózását a május 1-jén csatlakozók polgárai elől. Javasolják, hogy a tagállamok egységes álláspontot és cselekvési tervet dolgozzanak ki az európai munkaerőpiac liberalizációja érdekében. Az Európai Tanács soron következő ülésére (március 25-26.) javasolják a kérdést napirendre tűzni.

A hatékony fellépés érdekében az SZDSZ március 19-én szóbeli jegyzéket adott át a Magyarországhoz hasonlóan érintett Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia nagyköveteinek, és eljuttatja azt a balti országok misszióvezetőinek. (Máltát és Ciprust pozitív diszkriminációban részesítik a tizenötök.)

Felhívják ezen országokat, hogy kétoldalú kapcsolataikban lobbizzanak a jelenlegi tagországoknál; valamint viszonossági válaszlépéssel adjanak nyomatékot a munkaerőpiac liberalizációja, a korlátozások kölcsönös feloldása szükségességének. Kívánatos lenne, hogy a csatlakozó országok összehangolt cselekvéssel lépjenek fel a munkaerő Unión belüli szabad mozgása érdekében. Az újonnan csatlakozó országok nyilatkozzanak arról, hogy egymás között semmilyen korlátot nem állítanak a munkaerőáramlás elé.

A Szabad Demokraták Szövetsége kéri a csatlakozó országok kormányait, ismertessék álláspontjukat annak érdekében, hogy ezen államok közös érvrendszerrel, egységes fellépéssel szorgalmazhassák a kérdés megoldását – mondta Szent-Iványi István.

Demszky Gábor közös felvilágosítási kampányt javasol a jelenlegi tagállamokban a tömeges kelet-európai munkaerő-beáramlással kapcsolatos félelmek eloszlatására. A négy ország nagykövete a magyar és európai liberálisokkal azonos álláspontot képvisel, így fennáll a közös fellépés lehetősége.

Szent-Iványi István elmondta, hogy a kérdésben egységes nézetet képvisel az általa elnökölt országgyűlési EU integrációs bizottság is; Medgyessy Péter kormányfő már jelezte, a jövő heti EU csúcstalálkozón felveti a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik