Belföld

Felszámolja magát a magyar Parmalat

A felszámolási eljárás "legkorábbi időpontban" történő megindításáról szóló végzés meghozatalát kérte a Parmalat Hungária Rt. a Fejér Megyei Bíróságtól ; a cég a beadvány másolatát eljuttatta az MTI-hez, de az irat péntek délelőtt még nem érkezett meg a bíróságra.

Gieszné Boda Orsolya, bírósági szóvivő az MTI-nek elmondta: a beadvány megérkezését és tartalmának megismerését követően dönt majd a bíróság a cég fizetésképtelenségének megállapításáról, és hozza meg a felszámolást elrendelő végzést, majd kinevezi a felszámoló biztost. A végzés meghozatalára akár a jövő héten sor kerülhet.

“A kialakult helyzetben nincs más lehetőségünk, mint a felszámolás” – jelentette ki Cristiano Villani, a Parmalat Hungária Rt. elnök-vezérigazgatója a cég dolgozóinak csütörtöki keltezéssel írt levelében.

Mint megfogalmazta, a cég eladása nem járt sikerrel, a többségi részvényesek ugyanis “nem tudták elfogadni a Catone/A-Tej csoport részéről benyújtott ajánlatot.”

Az elnök-vezérigazgató azt is közölte a dolgozókkal: nem fellebbeztek a benyújtott felszámolási kérelmek ellen. Kérték a bíróságot, mielőbb hozza meg a felszámolás elindításáról szóló végzést, hogy “a felszámoló mihamarabb, – már a jövő héttől – megkezdhesse a munkáját”. A cég vezetője szerint sikerült fenntartani a társaság működését és így biztosítani a heti költségek és a munkabérek kifizetését.

“A felszámolás nem jár szükségszerűen a cég bezárásával, legnagyobb hitelezőink, a tejtermelők, logisztikai és csomagolóanyag gyártók már bizonyságát adták a felszámolóval történő együttműködési szándékuknak is” a cég jövője érdekében – fogalmazott Cristiano Villani.

A Parmalat Hungária Rt. ellen eddig hét hitelező kért a bíróságtól felszámolási eljárást. A kérelmet elsőként, január végén a cég olasz érdekeltségű szállítója, a Catone Kft. nyújtotta be. A tartozás elismeréséről március 16-án éjfélig kellett volna nyilatkoznia a Parmalatnak, azt a megadott határidőig nem tette meg, hanem beadványban kérte a felszámolási eljárás megindítását.

Az ügyiratban egyebek között azt terjesztette elő: a beadvány elkészítésének időpontjáig “komoly háttértárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a társaság működő- és fizetőképességét valamennyi hitelező számára elfogadható megoldás segítségével, bírósági eljáráson kívül erősítse meg, illetve állítása helyre.”

Mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a Parmalat Hungária Rt.” a hitelezői érdekeket szem előtt tartva” kérte a bíróságtól a felszámolási eljárás megindítására vonatkozó végzés meghozatalát.

Annak érdekében, hogy a cég működése a felszámolás megindítását követően is fennmaradjon, a cég vezetői és munkavállalói készek teljes körűen támogatni a bíróság által kijelölésre kerülő felszámolási biztost – olvasható a cég beadványában.

“A tejtermelőknek is az a célja, hogy a Parmalat Hungária Rt. a felszámolás megindítását követően is működjön” – jelentette ki az MTI-nek a 11 szarvasmarhatartó cég és a Catone Kft. által februárban alapított A-Tej Kft. felügyelő-bizottságának elnöke.

Viszlai Béla elmondta: amennyiben a felszámolás megindítását követően leállna a székesfehérvári gyár termelése, értékét vesztené az üzem, veszélybe kerülne 450 munkahely és a felmondási pénzek összegével tovább nőne a Parmalat anyagi terhe.

A tejtermelők a gyár folyamatos működtetése érdekében március elején írásban ajánlatot tettek a Parmalat többségi tulajdonosának arra vonatkozóan, hogy átmenetileg bérbe vennék az üzemet. Az ajánlatra ők még nem kaptak érdemi választ – közölte Viszlai Béla.

Az MTI értesülése szerint a Parmalat Hungária Rt. péntekre összehívta a tulajdonosok közgyűlését, arról viszont, hogy mi a tanácskozás napirendje, nem sikerült információt szereznie. Az MTI úgy tudja: a Parmalat magyarországi vállalata több mint 5,5 milliárd forint lejárt követeléssel tartozik a hitelezőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik