Belföld

Április 1-jétől emelkedik a szocpol

Áprilistól növekszik a lakásépítési kedvezmény a gyermeket vállalók, vagy már nevelők számára. Egy gyerek után 800 ezer, két gyerek után 2 millió forint lesz a lakásépítési kedvezmény.

Április 1-től növekszik a lakásépítési kedvezmény a gyermeket vállalók, vagy már nevelők számára.

– Egy gyermek után 2002-ben még 200 ezer forint volt a szocpol – mondta Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követően. 2003-ban 500 ezer forint vol ez az összeg, 2004. április elsejétől pedig 800 ezer forintra nő. Két gyerek után tavalyelőtt 1 millió 200 ezer, tavaly 1 millió 600 ezer forint támogatás járt, most április 1-től 2 millió forintra nő.

Gál J. Zoltán azt is hozzátette, a támogatás igénybevételének lehetőséget az eddigi 35 éves korhatárról 40 évre emelik. Szavai szerint a kormány ezzel a döntéssel kívánja elősegíteni a további gyermekek vállalását a 35-40 éves korosztályban. Elmondta azt is: eddig egy gyermek esetében három év, kettő esetében pedig hat év volt az a határidő, amelyen belül meg kellett születniük ahhoz, hogy a kölcsönt ne kelljen visszafizetni. Ez a határidő most négy, illetve nyolc évre tolódik ki.


A kormányszóvivő kitért arra: a lakásépítési kedvezménnyel kapcsolatos juttatások továbbra is érvényesek lesznek, azaz a támogatás fele továbbra is megilleti a kettő, vagy több gyermeket nevelő családokat tetőtér-beépítés esetén, és bármely más építtetőt olyan építési munkák esetén, ha az építtető a legalább 50 százalékban tulajdonában lévő lakásában egy újabb lakószobát alakít ki.


Hozzátette: ugyancsak jogosult a kedvezmények összegének felére a három, vagy több gyermekes család, ha 2001. augusztus 1-én már tulajdonban lévő ingatlanát értékesíti, és helyette nagyobb alapterületű lakást vásárol, amelyben legalább egy szobával több van.


Fidesz: ez nem új hír

A Fidesz üdvözöli, hogy a jövő hónaptól emelkedik a szociálpolitikai kedvezmény. Halász János frakcióvezető azonban emlékeztetett arra, hogy ez nem új hír, mert már fél évvel ezelőtt is bejelentette a kormány. Az ellenzéki politikus szerint a kabinet kormányzás helyett csak régi dolgokat ismétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik