Belföld

Gates: 2010-re megduplázódik a személyi számítógépek száma

Bill Gates, a szoftvereket előállító amerikai óriáscég, a Microsoft társalapítója úgy véli, hogy 2010-re megduplázódik, 2 milliárdra emelkedik a személyi számítógépek száma a világon.

Gates nyilatkozata a Bild című lapban jelent meg csütörtökön, egy időben a világ legújabb szórakoztató elektronikai kínálatát felvonultató hannoveri bemutató, a CeBIT megnyitásával.

Gates szerint a holnap személyi számítógépei kisebbek lesznek, nagyobb kapacitással rendelkeznek majd, s kevesebb áramot fognak fogyasztani.

A hannoveri CeBIT-en, amely a hivatalos megnyitó után csütörtökön a nagyközönség előtt is kitárta kapuit, több mint 60 országból több mint 6600 kiállító vesz részt. Rekordokkal valószínűleg nem fog büszkélkedni: a kiállítók száma kétszázzal kevesebb, s a látogatók száma is kevesebb lesz – körülbelül félmillió – mint tavaly, az előrejelzések szerint.

Az érdeklődés homlokterében a mobil internet, az új mobiltelefon-nemzedéket képviselő UMTS-szolgáltatások beindulása, a digitális szórakoztató elektronika újdonságai állnak. Változatlan tendencia, hogy a gyártók igyekeznek minél több szolgáltatást egy gépbe “sűríteni”. A szórakoztató elektronika ágazata három válságos év után bizakodik a fellendülésben.

A német információ-technológiai ipar otthon az idén 2,5 százalékos piacnövekedésre számít, míg világviszonylatban 4,3 százalékos emelkedéssel számolnak.

A mobiltelefonokat gyártó vállalatok arra számítanak, hogy az új mobil adatszolgáltatásokkal fellendíthetik a piacot. – A mobil szolgáltatási kínálat bővülése a legfontosabb trend az idén – nyilatkozta Rudi Lamprecht, a Siemens konszern mobiltelefon-részlegének vezetője. A Siemens Hannoverben többek között bemutat egy készüléket, amelyet egy ironba építettek be, s kézírást is képes felismerni.

A hannoveri bemutató az idén is számos kuriózumot vonultat fel, például szervert, amely koktélokat is tud keverni. A Sony bemutatja a QRIO kisrobot prototípusát, amely tud emberekkel beszélgetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik