Belföld

Hétmilliárd forint a gyógyszer-nagykereskedők kára

A kormány gyógyszerár-intézkedései mintegy 7 milliárd forint kárt okozhatnak a gyógyszer-nagykereskedőknek - mondta Szabó Ferenc, a Magyar Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, a Hungaropharma Rt. vezérigazgatója az MTI-nek szerdán.

“A gyógyszerek termelői árának 15 százalékos csökkentése a nagykereskedők számára azt jelenti, hogy ennyivel leértékelődnek a készleteik, ez 4-5 milliárd forintnyi egyszeri károkozás. További mintegy 2-3 milliárd forint veszteséget jelent az alacsonyabb árak miatt kieső árréstömeg az év hátralévő részében” – fejtette ki Szabó Ferenc.

A szakember szerint az elmúlt négy évben összesen nem volt annyi nyereség a szektorban, mint amennyi kár most éri őket. A magyarországi gyógyszerforgalom termelői áron áfa nélkül számolva 366 milliárd forintot tett ki 2003-ban. A termelői árra átlagosan 6,38 százalékos nagykereskedői árrés tevődik rá, ez összességében tehát 23,5 milliárd forintot tett ki tavaly. Az árrés egy része azonban a patikákhoz kerül a kereskedők által nyújtott kedvezmények formájában.

Szabó Ferenc elképzelhetőnek tartja, hogy egyes olcsó készítmények gyártása veszteségessé válik, így a gyártók döntése alapján ezek eltűnhetnek a piacról. A magyarországi alacsony gyógyszerárak ugyanakkor az uniós csatlakozás után lökést adhatnak a paralel kereskedelemnek is, így bizonyos készítményekből akár hiány is kialakulhat.

Szabó Ferenc elmondta: a 10 milliárd forintos készlettel gazdálkodó Hungaropharmának a 15 százalékos leértékelés 1,5 milliárd forint veszteséget jelent, amit mintegy 700 millió forinttal növel a kieső árrés. A tavaly 145 milliárd forint árbevétel mellett nyereséggel működő gyógyszernagykereskedelmi vállalatot változatlan működési feltételek mellett egyértelműen veszteségbe taszítja az idén a gyógyszerárak csökkentését célzó kormányzati intézkedés.

A Hungaropharma a magyarországi gyógyszer-nagykereskedelem meghatározó szereplője, piaci részesedése 33 százalék körül van a patikai és a kórházi forgalmat is beleértve. A piac másik, megközelítőleg azonos részesedéssel rendelkező nagykereskedője a Phoenix Pharma Rt. Küttel Sándor, a Phoenix Pharma Rt. kereskedelmi igazgatója elmondta: a kormányzat intézkedése a gyógyszerpiac valamennyi szereplőjét kedvezőtlenül érinti, beleértve a gyártókat, a kereskedőket és a patikákat is.

Hozzátette: a nagykereskedők egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a tervezett árváltozásokról. Az igazgató számításai szerint a Phonix Pharmának nagyságrendileg 1 milliárd forint veszteséget jelent a készletleértékelés. A kieső árréstömeg nagyságát nem kívánta megbecsülni, mivel egyelőre nem ismert, hogy milyen termékeket érint az árak befagyasztása.

Küttel Sándor elmondta: a Phoenix Pharma árbevétele tavaly 140 milliárd forint volt, és nyereséggel működött. A januárban életbe lépett gyógyszerár-változásokat figyelembe véve az idei tervkészítésnél minimális nyereséggel számolt a cég. A most bejelentett kormányzati intézkedések azonban romba döntik az eddigi várakozásokat, és valószínűleg veszteséggel zárják a 2004-es évet.

A forgalomban is visszaesésre számít a cég, egyrészt a csökkenő gyógyszerárak miatt, másrészt azért, mert várakozásaik szerint a gyógyszertárak a jobb gazdálkodásra törekvés miatt kevesebbet fognak rendelni. Küttel Sándor szerint a nagykereskedő szemszögéből nehéz megítélni, hogy a gyógyszerárak befagyasztása okozhat-e ellátási nehézségeket, a gyártók döntik el ugyanis, hogy mely termékeket forgalmaznak. Úgy vélte, hogy a nagy gyógyszergyárak megpróbálnak majd minden lehetőséget megragadni, hogy a megszokott színvonalú ellátást biztosítsák. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy egyes termékekből hiány alakuljon ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik