Belföld

Elöntik hazánkat a külföldi élelmiszerek

Rövidesen elárasztja Magyarországot a külföldi, többek között a lengyel, a szlovák, az osztrák és a német élelmiszer - írja a Gazeta Wyborcza. Egy élelmiszer-ipari szakszervezet szerint 30 ezer állás van veszélyben.

Az európai élelmiszeripar a magyar piac ostromára készül, és nem zárható ki, hogy ebből lengyel cégek is kiveszik részüket – írta “Az egész unió Budapest ellen menetel” című cikkében kedden a lengyel lap.

A május elsejei EU-csatlakozással teljesen megszűnnek a vámkorlátozások, és ettől elsősorban a tejtermékek, azok között pedig főként a sajtok és a joghurtok Magyarországra irányuló uniós kivitelének lavinaszerű növekedése várható – írta a liberális lengyel lap budapesti tudósítója, Marzenna Guz-Vetter.

Az agrártermékek liberalizációja nyomán már az elmúlt években növekedett az EU élelmiszerexportja Magyarországra. A sajtokra megállapított 4650 tonnás vámmentes kontingenst például a nyugat-európai exportőrök félév alatt felhasználják. A Német Élelmiszer-ipari Egyesülés (BVE) elemzői szerint május elseje után a német tejipari cégek “az áruforgalom robbanására” és kelet-közép-európai exportjuk tízszeres növekedésére számítanak az elkövetkező öt évben.

A németeknek már ma is erős pozícióik vannak a magyar élelmiszerpiacon, részesedésük az 1997-es 8,7 százalékról 13,7 százalékra növekedett. A magyar piacra bevitt joghurtok és tejfölök több mint 95 százaléka német feldolgozóüzemekből származik. Ugrásra készen állnak az osztrák cégek is, amelyek korábban kissé elaludtak, így részesedésük a magyar élelmiszerpiacon egyelőre csak 5 százalék, miközben a lengyeleké már 7,9 százalék.

A lap idézte Josef Pröll osztrák mezőgazdasági minisztert, aki szerint a Magyarországra irányuló élelmiszerexport lehetőségei nagyon nagyok. Először azért, mert hiányoznak a kiváló minőségű hazai élelmiszeripari termékek, másodszor pedig, mert a magyar életszínvonal és a fizetések remélt növekedésével együtt nőni fog az igény a jó minőségű élelmiszerekre.

Magyarországon el fog tűnni a konkurencia egy része, kiesnek a piacról azok a hús- és tejfeldolgozó üzemek, amelyek nem tudják megfizetni az uniós normákhoz alkalmazkodás költségeit. Kapuvári József, az Élelmiszer-ipari Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének (ÉDOSZ) elnöke a lengyel lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az integráció következtében a magyar élelmiszeripari ágazat 130 ezer munkahelyéből valószínűleg 30 ezer fog megszűnni. A magyar ipar szempontjából nem is annyira a nyugat-európai, hanem inkább a jóval olcsóbban termelő többi csatlakozó ország cégei jelentenek fenyegetést – tette hozzá a magyar illetékes.

Peter Kliment, a budapesti szlovák nagykövetség gazdasági osztályának vezetője a Magyarországra irányuló szlovák kivitel erős növekedésére számít. A szlovák cégek mindenféle termékkel meg fognak jelenni a magyar piacon, a sajtoktól a kolbászig és a húsféleségekig – mondta a lapnak. A lengyel nagykövetség kereskedelmi osztálya főleg a lengyel tejüzemek magyarországi exportjának növekedésére számít, miután most még a lengyel sajtokra 300 tonnás kontingens van érvényben, a húsféleségeket pedig 100 százalékos vám terheli – jegyezte meg a lap által idézett illetékes. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.