Belföld

Nemcsak mobilgyártó részlegeit telepíti hozzánk a Siemens

A Siemens az tervezi, hogy németországi ICM mobiltelefon üzletágából néhány ezer munkahelyet Magyarországra telepít. A konszern egyre nagyobb arányban szeretné a szoftverfejlesztési munkákat is kelet-európai országokba kihelyezni - írta pénteki számában a Financial Times Deutschland.

Az IG Metall szakszervezet szerint ez 2000-3000 munkahelyet érinthet a mobilkészülékek és a vezeték nélküli telefonok gyártásában. A lépés jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a konszern számára, miután Magyarországon a bérek akár 75 százalékkal elmaradnak a németországi szinttől. A Siemens vezetése arról tájékoztatta az Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bocholtban és Kamp-Lintfortban lévő két üzem 4500 dolgozóját, a költségek nemzetközi összehasonlításban nem versenyképesek, ezért kétezer munkahelyet át kell telepíteni.

A Siemens élén álló Heinrich von Pierernek nagy tervei vannak az Európai Unió keleti bővítése kapcsán: jelentős mértékben akar munkahelyeket külföldre telepíteni, s ez a konszern mind a 13 üzletágát érinti.

A konszern egyre nagyobb arányban szeretné a szoftverfejlesztési munkákat is kelet-európai országokba kihelyezni: idővel mintegy 10 ezer ilyen Siemens állás kerülne át “alacsony bérű” országokba. Közép- és Kelet-Európa, benne Oroszország a kiszemelt terület, de Kína és India is számításba jön.

A Siemens jelenleg 50 ezer kutatót és fejlesztőt foglalkoztat, 30 ezer a szoftverfejlesztők száma, de a 30 ezernek csak a töredéke dolgozik Közép- és Kelet- Európában. Európa vezető szoftveripari vállalata, a német SAP már csak fejlesztőinek felét foglalkoztatja Németországban.

A Siemens még több könyvelési feladatot bízhat prágai központjára is, de azt nem tervezi, hogy az egész részleget a cseh fővárosba telepíti. A cég nemrégiben Németországból Prágába telepített 30 könyvelői munkahelyet. A Siemens 1000 alkalmazottja foglalkozik könyveléssel Németországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik