Belföld

Törvénymódosítás készül a kényszervállalkozók miatt

Törvénymódosítással rendezné a bűnbánó kényszervállalkozások helyzetét a kormány – értesült a Magyar Hírlap. Az adószakértők és a munkajogászok ugyanis egyaránt kifogásolták, hogy az adóamnesztiáról szóló törvény féloldalasra sikerült, hiszen csak a munkaadókra terjed ki, a foglalkoztatottakra nem.

A változtatás lényege, hogy nemcsak a munkaadók, de a kényszervállalkozó dolgozók visszamenőleges büntethetetlenségét is kimondaná a parlament. Eddig mindenesetre csupán egytucatnyi cég jelentette be az APEH-nak, hogy tiszta lappal akar indulni, s emiatt átalakította a kifogásolt szerződéseket. Pedig már félidőben járunk, az APEH szerint azonban valószínűleg az utolsó pillanatra hagyják a bejelentést a vállalkozások.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke úgy látja, hogy a cégek egyelőre leginkább kivárnak. Az adószakértő szerint a témában még mindig teljes a káosz, és az ad hoc kormányzati lépéseken nehéz kiigazodni. Vadász Iván adószakértő a következetlenségek közé sorolta azt, hogy az adójogi következményekre nézve amnesztiát hirdetett a kormányzat, ennek ellenére a munkaügyi ellenőrök továbbra is büntethetik (akár hatmillió forintig is terjedő bírsággal) a kényszervállalkozókat foglalkoztató cégeket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik