Belföld

Május elsejétől hordozhatóak a válnak a mobilszámok

A kormány kidolgozta azt a végrehajtási rendeletet, amely május 1-től lehetővé teszi a mobiltelefonszámok hordozhatóságát - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A számhordozhatóság lényege az, hogy a szolgáltató megváltoztatásakor az ügyfél megtarthatja addigi számát. Ettől javul a piaci szereplők jogbiztonsága, fokozódik a verseny, bővülnek a szolgáltatások és több szolgáltató jelenhet meg – mondta Gál J. Zoltán.

Az előhívószámokból a jövőben nem állapítható majd meg egyértelműen a hívott fél szolgáltatója. A rendelet ezzel kapcsolatban lehetőséget biztosít a szolgáltatóknak egy saját hálózatban ingyenesen hívható zöldszám, vagy egy automatikus tájékoztatás kialakítására – közölte a kormányszóvivő.

A számhordozási eljárás időtartama a szolgáltatók esetében tíz munkanap. A szolgáltatók kötelesek a számhordozás megvalósítása érdekében együttműködni – mondta Gál J. Zoltán. A vezetékes számhordozhatóság január 1-je óta már lehetséges – közölte a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik