Belföld

A Greenpeace a friss élelmiszerek szigorúbb ellenőrzését követeli

A Greenpeace szeretné elérni, hogy Magyarországon a hatóságok szigorúbban ellenőrizzék a friss élelmiszereket.

Ezt a környezetvédő szervezet annak nyomán szorgalmazza, hogy a szúrópróbaszerűen bevizsgáltatott fejessaláták egyikében a megengedettnél több gombaölőszer maradványt találtak.

A környezetvédő szervezet magyarországi irodája szerdán tájékoztatta az MTI-t, hogy egy független laboratórium rendkívül nagy mennyiségű gombaölőszert mért egy fejessaláta-mintában. A bevizsgáltatott fejessaláták egyikében a ditio-karbonátok megengedett értékének a 32-szeresét találták. Az említett gombaölőszer több bomlásterméke fokozottan rákkeltő.

A méréseket a nemzetközi környezetvédő szervezet szakértői az után kezdeményezték, hogy nem kapták meg az illetékes hatóságtól, vagyis a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálattól, illetve az FVM növény- és talajvédelmi főosztályától a friss élelmiszerekben mért növényvédőszer-maradékok laboratóriumi eredményeit.

A Greenpeace szerint az is gondot jelent, hogy a növényvédőszerekhez a termelők minden különösebb engedély vagy ellenőrzés nélkül hozzájuthatnak. A környezetvédők szerint a tájékoztatás is hiányos e területen.

Dékány András, az agrártárca szóvivője az üggyel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a Greenpeace magyarországi irodája és az FVM illetékes főosztálya között rendszeres napi kapcsolat van. A tárca növény- és talajvédelmi főosztálya már elküldte a környezetvédők által hiányolt összefoglalót.

Eszerint 2002-ben 3.565 mintát vizsgáltak Magyarországon. E mennyiségből 2.081 belföldi, míg 1.484 importból származott. A megvizsgált minták több mint 60 százalékában egyáltalán nem volt kimutatható vegyszermaradvány, míg határérték feletti mértéket csak 1 százaléknál regisztráltak az ellenőrök.

Dékány András szerint az EU-tagállamok közül nincs olyan ország, amelyben a magyar követelményekhez hasonlóan szakvizsgához kötnék a növényvédőszerek vásárlását. A növényvédőszereken pedig minden alkalmazási tudnivaló fel van tüntetve, így annak használata végső soron a gazdálkodó felelőssége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik