Belföld

Több mint 138 milliós végkielégítés a volt MFB-vezérnek

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. igazgatósága keddi ülésén döntött Baranyay László volt elnök-vezérigazgató 33 millió forintos végkielégítéséről. Baranyay korábban már kapott 105 milliót, így végkielégítésének teljes összege több mint 138 millióra, közel 139 millióra rúg.

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (MFB Rt.) igazgatósága úgy határozott, hogy Baranyay Lászlónak, az MFB Rt. korábbi elnök-vezérigazgatójának munkaszerződése alapján 33.095.313 forintot fizetnek ki – közölte az MFB kedden.

Az OTS-Cégvonalon közzétett tájékoztatás szerint ez az összeg a volt elnök-vezérigazgató 2002. évre meghatározott prémiuma és annak késedelmi kamata. Az MFB közlése szerint Baranyay László levélben kérte prémiumának kifizetését.

Emlékeztetnek arra, hogy a Fővárosi Bíróság 2003. novemberi másodfokú ítéletében már kötelezte az MFB Rt-t Baranyay László elmaradt bérének és juttatásainak megfizetésére, mintegy 90 millió forint összegben.

Ez kamatokkal és perköltséggel együtt 105 millió forint kifizetését jelentette, így az MFB Rt. Baranyay Lászlónak a mostani Igazgatósági döntéssel mindösszesen közel 139 millió forintot fizet ki – áll az MFB közleményében.

Medgyessy Péter miniszterelnök 2002. május végén, az új kormány első ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Baranyay Lászlót azonnali hatállyal felmentették beosztásából. 2002. június 24-én az MFB igazgatósága a volt elnök-vezérigazgató munkaviszonyát is megszüntette azonnali rendkívüli felmondással. Az utóbbi azzal jár, hogy az érintett nem kaphat végkielégítést.

A hitelintézet akkori indoklása szerint Baranyay az MFB 450 millió eurós zártkörű kötvénykibocsátása kapcsán nem kellő körültekintéssel járt el. A hitelt ugyanis fix kamatra vette fel a bank, de a fel nem használt összeget lényegesen alacsonyabb kamatra, a bankközi piacon helyezte ki az MFB, aminek révén a banknak 984 millió forint vesztesége keletkezett.

A kötvény-ügy kapcsán rendőrségi nyomozás is indult, de végül bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást. Baranyay László, a hitelintézet általános vezérigazgató-helyettese volt 2001 szeptemberében, amikor az MFB elnök-vezérigazgatója lett.

A szakember 1993 júniusában került a Magyar Fejlesztési Bankhoz, ahol végigjárta a különböző “lépcsőfokokat”: 1997 január 1-jétől igazgatóként tevékenykedett a hitelintézetnél.

Később 1998 januárja és 1999 januárja között ügyvezető igazgató-helyettes, majd 1999 januárjában ügyvezető igazgató a banknál, 2000. április 1-jétől pedig az MFB banküzemért és pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, 2000. szeptember 15-étől az MFB általános vezérigazgató-helyettese és a bank igazgatósága alelnökének is megválasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik