Belföld

Medgyessy: reális cél a 3,5 százalékos GDP-növekedés

A kormányfő reálisnak tartja, hogy a GDP az idén 3,5 százalékkal növekedjen.

A magyar gazdaság felzárkózásáról a Napi Gazdaság és a Central European Business Centre (CEBC) konferencián Medgyessy Péter elmondta: “reálisan megcélozható a 3,5 százalékos növekedés, amelynek motorja az ipari termelés és az export”.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a folyó fizetési mérlegben az idén további lassú javulást, a költségvetésben pedig érezhető, 1 százalékpontos hiánycsökkenést vár. Elismerte, hogy a kormány teljesítménye tavaly elmaradt a céloktól, ami szerinte a világgazdasági konjunktúra késlekedés és a túlzottan ambiciózus célok következménye.

Medgyessy Péter az árfolyamnyereség-adó újbóli bevezetése ellen foglalt állást és szigorú költségvetési és jövedelempolitikát ígért a reformok folytatása mellett.

A kormányfő a kétéves költségvetést “az eredendő bűnnek” nevezte, ami mint mondta, sem konstrukciójában, sem gazdaságpolitikai irányvonalában nem volt szerencsés. “El kell azonban ismerni, hogy 2002 második felében sem változott a helyzet” – tette hozzá. A miniszterelnök lassúnak és helyenként bizonytalannak nevezte a 2003-tól megindult kiigazítást, ám hangsúlyozta, hogy az új gazdaságpolitikai irány eredményei egyre erősebben látszanak majd. “Magyarország újból osztályelső szeretne lenni” – mondta.

A kedvező eredmények közül Medgyessy Péter kiemelte a feldolgozóipari beruházások mennyiségének és arányának növekedését. Azt mondta: “a magyar mezőgazdaságban a kedvezőtlen körülmények ellenére is jelentős mértékű beruházás indult meg, a gépi beruházások értéke 80 százalékkal emelkedett”.

A pénzügyi folyamatok a kormányfő ismertetése szerint lassan követik a reálfolyamatokat. “A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly már a valódi veszélyzónába emelkedett, ám novemberben megállt a hiány növekedése” – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy abszolút értékben tekintve az államháztartás hiánya tavaly 2002-ről 3,5 százalékkal csökkent és még az egyszeri tételekkel korrigálva is 1,5 százalékos volt a javulás. “A kedvező változás tehát beindult, de elmaradt a túlzottan ambiciózus tervektől” – mondta.

A miniszterelnök prognózisa szerint az infláció átmeneti növekedés után az év végére újra csökkenni kezd, a forint erősödik, bár további árfolyamkilengések lehetőségét sem zárta ki. “Készen állok az adórendszer átalakítására” – mondta, hozzátéve, hogy ez a társasági, vállalkozási adóterhek csökkentésére irányulhat, az szja-nál és az ehhez kapcsolódó transzfereknél pedig a rendszer igazságosabbá tétele felé mozdulhat el. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az iparűzési adó és a társasági adó csökkentését reálisnak tartja, ám az áfáét nem.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára úgy vélte, hogy az önkormányzatok a tavalyi évet nullszaldóval zárják, így az államháztartás önkormányzatok nélküli 5,6 százalékos GDP-arányos hiánya nem változik. “Az elmúlt időszakban megtett intézkedéseknek köszönthetően megindult a lakossági megtakarítások növekedése” – mondta. Hozzátette, hogy így az államháztartás deficitjének nagyobb hányadát lehet reményei szerint finanszírozni az idén a belföldi megtakarításokból.

Az államtitkár ugyancsak kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a 185 milliárd forintos megtakarítás ellenére a tárgyévben nem kell lassítani az autópálya-építést, pénzügyi átcsoportosításokra azonban szükség lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik