Belföld

Államcsőd szélén Argentína – az utolsó pillanatban fizettek az IMF-nek?

Argentína jelezte, hogy esetleg nem teljesíti időre az IMF-fel szembeni 3,1 milliárd dolláros adósságrészének visszafizetését. A BBC értesülései szerint azonban kedd este állítólag megérkeztek a kifizetések az IMF-hez. Egyelőre bizonytalan, hogy mi történt az argentin elnök, Nestor Kirchner és az IMF ügyvezető igazgatónője, Anne Krueger közötti félórás telefonbeszélgetés eredményeként.

Az összeget kedd éjfélig kell Argentínának a nemzetközi pénzügyi szervezet rendelkezésére bocsátania. Ha nem fizet, akkor az IMF-hitelek történetében az eddigi legnagyobb törlesztési elmaradásra kerül sor.

Elemzők szerint azonban már korábban sem volt valószínű, hogy Argentína teljes fizetésképtelenséget jelent be, több napos, esetleg több hetes késés azonban lett volna nem kizárt. Arról is szó lehet, hogy így akarja hitelezőit rábírni a Buenos Aires-i kormány az általa elképzelt kötvényadósság-átalakítás elfogadására.

Fél éven belül már második alkalommal merül fel az argentin fizetésképtelenség eshetősége – emlékeztet ugyanakkor a Reuters hírügynökség. Megjegyzi azonban, hogy ha Argentína nem törlesztene az IMF-nek, akkor gyakorlatilag elesne a további hitelektől, a hét legnagyobb hitelező állam az adósságtárgyalások során nem állna mellé és a latin-amerikai állam magára maradna, ami felérne egy újabb súlyos pénzügyi válsággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik