Belföld

Financial Times: az orvosok miatt nincs reform

A neves brit pénzügyi lap is megemlékezik a magyarországi hálapénz-botrányról és ezzel kapcsolatban elemzi a magyar egészségügy helyzetét.

Az elvileg ingyenes magyar egészségügyben a “történelmi gyakorlattá vált” orvosi hálapénz a beutaló a jobb és gyorsabb ellátáshoz; nélküle gyakran a kezelést is megtagadják – írta a jelenségről közzétett terjedelmes elemzésében a keddi Financial Times.

Olvassa el!

A Financial Times írása a magyar egészségügyről: Hungary’s patience running out over doctors’ tips

A brit üzleti napilap szerint az orvosi hálapénzről nemrégiben nyitott világhálós honlap decemberre a leglátogatottabb magyarországi internetes oldalak egyike lett, jelezve, mennyire felháborítja a magyarokat saját egészségügyi rendszerük, és az egyre inkább intézményessé váló hálapénzrendszer.

Az orvosok dühös reakciója azonban azt is elárulta, hogy ők alkotják a legnagyobb akadályt a reformok útjában, és mindenképpen fenn akarják tartani a szűk elitet jutalmazó, ugyanakkor az állami erőforrásokat is kiszipolyozó rendszert – írta a Financial Times.

A bírálók szerint az egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, de a további reformoknak ellenáll a Magyar Orvosi Kamara, amely e reformoktól saját fennhatóságát és autonómiáját félti – áll a brit lap elemzésében. A döntéshozókat az tartja vissza, hogy félnek: magukra haragítják az orvosokat – mondta a lapnak egy reformpárti kórházigazgató.

A cikk szerint az orvosok képviselete az egyenlő ellátás védelmére hivatkozva veti el a profitelemek bevezetését a közegészségügyben, és védelmébe veszi a hálapénz elfogadását olyan esetekben, ha azt az orvos nem maga követeli ki. Az idézett kórházigazgató szerint azonban az ellátás színvonala már most sem egységes, és a magas beosztású orvosok “csak a saját zsebüket bélelő rendszert védelmezik”.

A lap által idézett becslések szerint a magyarok évente összesen 50-100 milliárd forintot csúsztatnak az orvosok zsebébe, de az összeg több mint 80 százalékát az orvosok kevesebb mint 20 százaléka kapja.

A cikk szerint a hálapénzrendszer még a beruházási döntéseket is eltorzítja. A kórházakban például bőségesen van ultrahang- és CT-berendezés, a hozzáférés ezekhez azonban néhány magas beosztású orvos féltékenyen őrzött előjoga, mivel ezek használata tipikus hálapénzforrás. Mindeközben sok kórház mellékhelyiségei mocsokban úsznak – írja a brit lap.

Az idézett kórházigazgató szerint a közfelháborodás végül rá fogja kényszeríteni a politikusokat a radikális reformra. Egyelőre azonban a hálapénzről nyitott honlapot kellett bezárni, mert a rajta szereplő nevek viselői perekkel fenyegetőztek – áll a Financial Times keddi elemzésében.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik