Belföld

Medgyessy kimaradt a visegrádi négyek találkozójából

Az Európai Unió közelgő kibővítése a központi témája a visegrádi kormányfői találkozónak, amely hétfőn délelőtt kezdődött Prágában.

A tanácskozásra Prágába érkezett Leszek Miller lengyel, valamint Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő. Medgyessy Péter miniszterelnök fontos hazai programja miatt nem tudott Prágába utazni, ezért Magyarországot Juhász Endre, az európai uniós ügyek koordinálásáért felelős miniszter képviseli. A vendéglátók részéről Vladimír Spidla cseh kormányfő vesz részt a tanácskozáson.

A négy közép-európai ország május elsején válik az Európai Unió tagjává, s prágai források szerint ezért szükségesnek tartják tájékoztatni egymást bizonyos lépéseikről, illetve egyeztetni kívánják azokat. Várhatóan szó lesz a visegrádi együttműködés jövőjéről az Európai Unió keretein belül, az európai alkotmány tervezetéről, valamint az európai intézmények kulcsfontosságú tisztségeinek a betöltéséről is. A visegrádiak decemberben megegyeztek abban, hogy az Európai Unió vezető szerveinek tisztségviselői ügyében egyeztetve fognak fellépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik