Belföld

Visszakapják pénzüket a gyógyszerkísérlet alanyai

Továbbra sincs egyértelmű válasz arra, hogy gyógyszerkísérlet történt-e a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján vagy engedélyezett kezelés. Az viszont biztos, hogy a kezelésért beszedett összeget a klinika köteles visszafizetni a pácienseknek - olvasható a Magyar Hírlapban.

A Magyar Hírlap információi szerint az egyetem tegnap vizsgálatot indított az ügy tisztázására. Az eljárást a klinika vezetője, Thurzó László professzor kérte “maga ellen”. Egy biztos: a klinika jogszerűtlenül és etikátlanul járt el, amikor pénzt kért a kezelésekért, ebben mindenki egyetért. “Igaz, hogy a jogszabály szerint tilos pénzt kérni, a kórház azonban nagyszámú beteg esetén nem képes kigazdálkodni a több millió forintba kerülő kezelést” – ismerte el Thurzó László. A pénzt az egyetem visszafizeti a betegeknek, és a további kezelések ingyenesek lesznek.


A professzor állítja: a szerrel kapcsolatos nemzetközi klinikai vizsgálatok lezárultak, egy múlt májusi amerikai onkológiai konferencián arról számoltak be, hogy a szer húsz százalékkal növeli a kezeltek életesélyeit. “Mondták, hogy nincs törzskönyvezve a szer, de mi nem értettük, hogy ez mit jelent. Annyit értettünk, hogy van ez az új dolog, ami pénzbe kerül, de nagyobb esélyt ad, hogy a lányom meggyógyuljon” – emlékezett vissza lapunk kérdésére a 22 éves rákbeteg lány édesapja, Szilágyi Mihály.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik