Belföld

Viharfelhők a Disney felett

A Walt Disney Co. vitatott személyiségű vezérigazgatója, Michael Eisner elvesztette elnöki beosztását, de megtartotta vezérigazgatói pozícióját, miután egy eddig példa nélkül álló tiltakozási kezdeményezés után a részvényesek 43 százaléka ellene szavazott.

A Disney igazgatótanácsa egy viharos éves közgyűlést követően egy korábbi szenátort, George Mitchellt választotta meg elnöknek, míg a 61 esztendős Eisner egyhangú támogatással lett a társaság vezérigazgatója. Az igazgatótanács ismételten elutasította a Comcast Corp. 49 milliárd dolláros ellenséges felvásárlási ajánlatát. A Disney “saját” televíziós csatornájának, az ABC-nek nyilatkozó Eisner azt közölte, hogy tervei szerint legalább szerződésének 2006-os lejártáig vezérigazgató marad.

Az igazgatótanács, elismerve, hogy az ellentétek igen mélyek, abban bízik, hogy a cég pénzügyi eredményei igazolni fogják a jelenlegi vezetés és a most követett stratégia támogatását.

A szavazás hullámokat vetett Amerika-szerte; ilyen erős ellenkezés még nem volt hivatalban lévő vállalati vezető ellen. A végső döntés aligha elégíti ki az Eisner elmozdítása érdekében kampányolókat, akik között olyan szervezetek is megtalálhatóak, mint a Calpers, az Egyesült Államok legnagyobb nyugdíjalapja.

Elemzők szerint a két funkció szétválasztásáról hozott döntés csak kozmetika, és nem elégséges a felháborodott ellenzék lecsillapítására, akik Eisnert többek között a részvények hosszú távú árfolyamalakulása, az ABC alacsony nézettségi mutatói, valamint a Pixar Animation Studios Inc.-del kötött, szerencsétlennek tartott szerződés miatt támadták.

A Comcast eközben nyílt megbeszélésre hívja a Disney független igazgatósági tagjait; Bill Gates pedig cáfolta, hogy a Microsoft Corp. ajánlatot készülne tenni a Disney megvételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik